Koncertna sezona 2007/2008.

Koncertne Sezone

11.JUL 2008

Opera “Balkanska carica“ italijanskog kompozitora Dionizija de Sarna San Đorđa, po libretu iz drame crnogorskog suverena kralja Nikole I Petrovića Njegoša, biće premijerno izvedena 14. jula, u atrijumu Vladinog doma na Cetinju u 21 sat.


23.JUN 2008

Jedanaesti po redu Međunarodni festival "Svijet gitare” koji se održao od 2. do 6. juna u Kalugi, sve priznatijem kulturnom centru Rusije, još jednom je potvrdio prestiž ove najinteresantnije i najperspektivnije svečanosti gitare u toj zemlji. I ove godine jedan od gostiju Festisvala bio je i šef dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra Aleksej Šatski, koji je nastupio sa poznatim kamernim orkestrom “Musica Viva” i solistima, proslavljenim gitaristima Hose Antoniom Rodrigesom, Jurijem Nugmanovim, Vladimirom Gorbačom i Julijom Lonskajom.


25.APR 2008

Čuveni ruski pijanista i profesor Moskovskog konzervatorija Čajkovski Vladimir Ovčinikov boraviće u našoj zemlji od 22. do 28. maja kao gost Muzičkog centra Crne Gore. Laureat prestižnih internacionalnih takmičenja i nosilac titule Nacionalnog umjetnika Rusije predstaviće se najprije crnogorskoj publici resitalom u Zetskom domu na Cetnju 22. maja. Narednog dana, 23. maja mladi crnogorski pijanisti biće u prilici da prisustvuju Master Classu koje će profesor Ovčinikov održati na Muzičkoj akademiji na Cetinju. U utorak, 27. maja Vladimir Ovčinikov će nastupiti u Podgorici sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom kojim će dirigovati Aleksej Šatski.


11.APR 2008

Crnogorski simfonijski orkestar pod vođstvom svog šefa dirigenta Alekseja Šatskog održaće koncert u Podgorici u četvrtak, 17. aprila na Velikoj sceni CNP-a od 20h kojim će zatvoriti VII medjunarodni festival A tempo. Isti program biće ponovljen sjutradan, 18. aprila u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” na Cetinju od 19h.


03.APR 2008

VII Medjunarodni muzički festival A TEMPO pod motom  korijeni, estrada, umjetnost,   održaće se u Podgorici, u Crnogorskom narodnom pozorištu od 7. do 17. aprila.
 


24.MAR 2008

Crnogorski simfonijski orkestar pod vođstvom dirigenta Radovana Papovića održaće koncerte u Ulcinju 1. aprila u Domu kulture sa početkom u 20h i u Podgorici 2. aprila u Crnogorskom narodnom pozorištu sa početkom u 20h. Kao solista nastupiće klarinetista Nikola Srdić iz Novog Sada.


08.FEB 2008

Treća, februarska serija koncerata Crnogorskog simfonijskog orkestra pod vođstvom njegovog šefa dirigenta Alekseja Šatskog održaće se u Podgorici 18. februara u Crnogorskom narodnom pozorištu u 20h, u Bijelom Polju 19. februara u Centru za kulturu u 19h i u Tivtu 20. februara u Centru za kulturu 19h.

Kao solisti nastupiće oboisti Peter Fedkov i Ljudmila Mihailova, koji su  izvanredno sarađivali sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom na njegovim premjernim koncertima.


15.JAN 2008

Crnogorski simfonijski orkestar pod vođstvom svog šefa dirigenta Alekseja Šatskog održaće koncert u Podgorici u ponedjeljak, 21. januara na Velikoj sceni CNP-a od 20h. Isti program biće ponovljen sjutradan, 22. januara u kotorskoj Crkvi Sv. Duha od 19h. Na programu su poznata djela J. S. Baha: Branderburški koncert br.3, Koncert za dvije violine i gudače, d-mol i Serenada za gudače P. I. Čajkovskog. Kao solisti u Bahovom koncertu nastupiće poznati moskovski umjetnici, violinisti Grigorij i Irina Krasko.


24.DEC 2007

Božićni koncert u izvođenju soprana Zorane Latković, Marine Cuce-Franović, Jelene Marković i mecosoprana Amande Stojović, uz klavirsku pratnju Sede Vukašinović, održan je 23. decembra na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.


11.DEC 2007

Premijerni koncerti Crnogorskog simfonijskog orkestra, pod vođstvom dirigenta Alekseja Šatskog i uz solistu Gorana Krivokapića (gitara) održaće se u Cetinju (Kraljevsko pozorište Zetski dom, petak, 14. XII u 20h),Herceg Novom (Dvorana Park, subota, 15.XII u 20h), Podgorici (Crnogorsko narodno pozorište, ponedjeljak, 17. XII u 20h i Nikšiću (Scena 213, utorak, 18. XII u 19h). Na programu su djela Rosinija, Rodriga i Mendelsona.

 

 


29.NOV 2007

Prvo izdanje Muzičkog centra Crne Gore - CD "Tollite portas" (Otvorite vrata), na kojem se nalaze gregorijanski napjevi koji važe za najstarije muzičke zapise nađene na crnogorskom tlu, promovisan je sinoć u Muzičkom studiju RTCG, gdje će do renoviranja zavrsetka zgrade bivšeg Doma Vojske raditi Crnogorski simfonijski orkestar.

 

CD su predstavili muzikolozi dr Sonja Marinković i Vesna Ivanović, kao i producent projekta i direktor Muzičkog centra Crne Gore Žarko Mirković, ističući da je ovo dragocjeno izdanje danas pred nama zahvaljujući  dugogodišnjem istraživanju muzikologa Manje Radulović Vulić. Ona je originale ovih zapisa pronašla u Nacionalnoj biblioteci u Sankt-Peterburgu, a u savremeno notno pismo transkribovao ih je kanadski ekspert za srednjovjekovnu muziku dr Robert Djug.

 


01.NOV 2007

Na svečanosti povodom dana Crnogorskog narodnog pozorišta jedna od Godišnjih nagrada CNP-a dodijeljena je Međunarodnom muzičkom festivalu A tempo, za ovogodišnju promociju vrhunskih dometa crnogorskih interpretatora iz dijaspore i višegodišnji učinak u popularizaciji umjetničke muzike. Tom prilikom Muzički centar Crne Gore dobio je posebnu zahvalnicu za saradnju u realizaciji petog Međunarodnog muzičkog festivala A Tempo.