Koncertna sezona 2008/2009.

Koncertne Sezone

13.JUL 2009

Crnogorski simfonijski orkestar, pod vođstvom šefa dirigenta Alekseja Šatskog, nastupio je 13. jula u Kotoru ispred Katedrale Svetoga Tripuna na otvaranju međunarodnog festivala „Don Brankovi dani muzike“ koji se održava pod okriljem festivala Kotor Art.


24.JUN 2009

Ansambl Muzičkog centra Crne Gore „Crnogorski gudači“ završio je seriju koncerata u ovoj sezoni nastupom u Baru, u Dvorcu kralja Nikole, u srijedu 24. juna u 21h. Na programu su bila djela Hendla, Mendelsona, Albinonija, Šuberta i Griga.


12.JUN 2009

Nakon veoma uspješnog dvodnevnog gostovanja u Italiji 28. i 29. maja, Crnogorski simfonijski orkestar ponovo je nastupio pred domaćom publikom, u petak 12. juna u 20h na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.


29.MAJ 2009

Crnogorski simfonijski orkestar pod vostvom šefa-dirigenta Alekseja Šatskog ostvario je svoje novo gostovanje u inostranstvu, i to u Italiji, nastupajui dvije noi, 28. i 29. maja, u Izoli dela Skala i u Teatru uzepe Verdi u Lonigu nadomak Verone. Ovo je drugi nastup u inostranstvu, nakon izvoenja prve nacionalne opere 'Balkanska carica' na festivalu 'Sarajevska zima' i još jedan je od izazova ovom mladom ansamblu koji pridaje veliki znaaj promociji crnogorske nacionalne kulture.


23.MAJ 2009

Muzički život u Crnoj Gori  u kojem su u posljednje vrijeme očigledni vidni pomaci, bio je obogaćen još jednim ekskluzivnim koncertom. Slavni Mihail Pletnjov, jedan od najpoznatijih muzičara današnjice, predvodio je Ruski nacionalni orkestar na svečanom koncertu koji se na velikoj sceni CNP-a održao u subotu, 23. maja u 20h.

Zahvaljujući saradnji Ministarstva kulture sporta i medija, Ambasade Crne Gore u Rusiji, Muzičkog centra Crne Gore, Crnogorskog narodnog pozorišta i Fondacije Mihaila Pletrnjova za pomoć nacionalnoj kulturi, crnogorskoj publici se pružilo rijetko zadovoljstvo da pozdravi umjetnika i orkestar koji se ubrajaju u vodeće u svijetu. Kao solista na ovom koncertu nastupio je izuzetni violončelista Sergej Antonov, između ostalog, jedan od najmlađih laureata konkursa „Čajkovski“.


14.MAJ 2009

Nakon veoma uspješnog nastupa na otvaranju ovogodišnjeg međunarodnog festivala „A Tempo“, Crnogorski simfonijski orkestar nastavio je seriju koncerata u ovoj sezoni u četvrtak 14. maja u 20h na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.


26.FEB 2009

Nakon izuzetno uspješnog učešća u izvođenju prve nacionalne opere Balkanska carica na festivalu Sarajevska zima, Crnogorski simfonijski orkestar pod upravom dirigenta Alekseja Šatskog nastavlja svoj ciklus simfonijskih koncerata.

Koncert je održan u četvrtak 26. februara u 19 časova u okviru programa „Praznik mimoze“ u Herceg Novom. U dvorani „Park“ Crnogorski simfonijski orkestar je izveo Simfoniju br. 40 Volfganga Amadeusa Mocarta, kao i dva djela Roberta Šumana: Koncert za violončelo i orkestar u a-mollu op.129 i Uvertiru skerco i finale op.52.


13.FEB 2009

Novoformirani ansambl Muzičkog centra Crne Gore „Crnogorski gudači“ pod upravom Grigorija Kraska, nastupio je po prvi put u Pljevljima, u petak, 13 februara u 19 časova. Ovaj nastup je još jedan u nizu koncerata u okviru Programa razvoja kulture u opštinama na sjeveru Crne Gore koji realizuje Ministarstvo kulture sporta i medija.

Kamerni ansambl „Crnogorski gudači“ sastavljen od dvadesetak gudača Crnogorskog simfonijskog orkestra, izvodio je djela Hendla, Baha, Albinonija i Rosinija. Kao solista u koncertu za violinu, gudače i kontinuo J.S.Baha u a-molu, nastupila je violinistkinja Irina Krasko.

 


09.FEB 2009

Prva crnogorska opera „Balkanska carica“, kompozitora Dionizija de Sarna san Đorđa, po libretu iz istoimene drame crnogorskog suverena Nikole I Petrovića po prvi put je izvedena van granica Crne Gore u Narodnom pozorištu u Sarajevu, na prestižnom međunarodnom Festivalu „Sarajevska zima“ 9. februara 2009. Ovo izvođenje, za koje je vladalo veliko interesovanje medija i ovdašnje publike, samo je jedna od potvrda regionalne saradnje u oblasti kulture i umjetnosti ali i priznanje crnogorskoj muzičkoj sceni koja svojim kvalitetom i autentičnošću osvaja i međunarodne scene.

 

 


02.FEB 2009

Prva crnogorska opera „Balkanska carica“, kompozitora Dionizija de Sarna san Đorđa, po libretu iz istoimene drame crnogorskog suverena Nikole I Petrovića izvedena je na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta 2. 4. i 6. Februara 2009.


22.JAN 2009

Nakon uspješne prve sezone, Muzički centar Crne Gore oformio je novi ansambl "Crnogorski gudači". Ovaj kamerni ansambl, sastavljen od dvadesetak gudača Crnogorskog simfonijskog orkestra, po potrebi će uključivati i članove njegove duvačke sekcije i soliste. Već na prvom pojavljivanju pred publikom, program ansambla će obuhvatiti širok repertoar sastavljen od djela Hendla, Baha, Albinonija, Rosinija kao i kompozicije Musica Sioranu crnogorskog autora Žarka Mirkovića.

 

Umjetnički rukovodilac ansambla je violinista Grigorij Krasko, koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra. Njegova sjajna karijera violiniste kao i diploma dirigenta koju je stekao na moskovskom konzervatorijumu nagovještavaju djelovanje i izvođačke rezultate ovog ansambla koji će predstavljati novu etapu u razvoju nacionalne muzičke kulture.


04.JAN 2009

 

U nedjelju 4. januara 2009. u 20h održan je koncert koji povodom pravoslavnog Božića tradicionalno organizuju Muzički centar Crne Gore i Crnogorsko narodno pozorište. Na Velikoj sceni CNP-a ove godine nastupio je Gradski mješoviti hor "Vardar" iz Skoplja, pod dirigentskom palicom Ilije Atanosova. Na bogatom programu našla su se djela Čajkovskog, Rahmanjinova, Badeva, Arhangelskog, Zaprova i drugih.


14.DEC 2008

Tradicionalni Božićni koncert u organizaciji Muzičkog centra Crne Gore i Crnogorskog narodnog pozorišta održat će se u Kotoru 22. decembra u Katedrali Sv. Tripuna u 19h i u Podgorici 23. novembra u Crnogorskom narodnom pozorištu sa početkom u 20h.

U ovom koncertu učestvuju: Crnogorski simfonijski orkestar pod vođstvom Darinke Matić-Marović i horovi Muzičke akademije, Cetinje i „Obilić“ AKUD-a Branko Krsmanović, Beograd.

Solisti su: Snežana Savičić, Sofia Ameli, Dejan Maksimović i Ivica Šarić.


10.DEC 2008

U nedjelju 14. decembra , Crnogorski simfonijski orkestar slavi svoj prvi rođendan. Prije tačno godinu dana orkestar je priredio svoj prvi koncert na Cetinju. Od tada nastupio je dvadeset pet puta u gotovo svim gradovima Crne Gore ukuljučujući učešće u praizvedbi prve nacionalne opere „ Balkanska carica“.

Rođendanski koncert Crnogorskog simfonijskog  orkestra pod upravom šefa-dirigenta  Alekseja Šatskog, biće održan na velikoj sceni CNP u nedjelju u 20 časova. Na programu svečanog koncerta naći će se djela Mocarta, Vebera, Maskanjija, Smetane i Dvoržaka. Solističku dionicu u Mocartovom koncertu tumačiće poznati austrijski čembalista Ingomar Rojner.
 


04.DEC 2008

Poznati čembalista Egon Mihajlović nastupio je na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u četvrtak 4. decembra u 20 časova.

Ovaj pažljivo biran program čine djela: Huan Kabanilesa,Đirolama Freskobaldija, Vilijema Berda, Tomasa Tomkinsa, Johana Fišera,Fransoa Kuprena, Johana Sebastijana Baha i Domenika Skarlatija.


28.NOV 2008

Crnogorski simfonijski orkestar pod vođstvom šefa-dirigenta Alekseja Šatskog održao je koncerte u Podgorici 28. novembra u Crnogorskom narodnom pozorištu sa početkom u 20h i Tivtu 29. novembra u Centru za kulturu sa početkom u 19h.

Kao solisti nastupili su Igor Perazić, violončelo i Grigorij Krasko, violina.


01.NOV 2008

Opera “Balkanska carica“ italijanskog kompozitora Dionizija de Sarna San Đorđa, po libretu iz drame crnogorskog suverena kralja Nikole I Petrovića Njegoša, premijerno je izvedena 1. 2. i 4. novembra u Podgorici, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.


20.OKT 2008

Novu koncertnu sezonu, Crnogorski simfonijski orkestar predvođen umjetničkim direktorom i dirigentom Aleksejem Šatskim, započeo je 20. oktobra  na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u Podgorici.

Na programu su bila poznata djela V. A. Mocarta: Uvertira za operu „Tako su sve“, L. van Betovena: Prva simfonija i A. Salijerija: dvostruki koncert za flautu i obou.