Koncertna sezona 2009/2010.

Koncertne Sezone

19.JUN 2010

Poslije više od godinu dana, prva crnogorska nacionalna opera „Balkanska carica”, biće izvedena sjutra, u 21 sat, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta. Opera će biti izvedena i u ponedjeljak, 21. juna, koji se u svijetu obilježava kao Svjetski dan muzike.

Djelo italijanskog kompozitora Dionizija de Sarna San Đorđa, po libretu drame crnogorskog suverena, kralja Nikole Prvog Petrovića Njegoša, projekat je koji potpisuje autorski tim: Radmila Vojvodić, reditelj, Žarko Mirković, muzički direktor, Aleksej Šatski, dirigent i Radovan Papović, orkestracija.


31.MAJ 2010

U okviru programa 4. Sajma umjetnina, večeras je na Jadranskom sajmu predstavljen Muzički centar Crne Gore. Na prezentaciji je govorila Jelena Jovanović, PR menadžer Muzičkog centra, koji je osnovan 2006. godine, i po prvi put učestvuje na Sajmu umjetnina u Budvi.

Prisutni gosti su mogli da se upoznaju sa djelatnošću ove muzičke institucije, realizovanim koncertima, solistima i dirigentima, kao i sa muzičkim i muzikološkim izdavaštvom.

Kao jedan od najznačajnijih realzovanih poduhvata, Jovanović je navela operu „Balkanska carica“, koja će opet biti izvedena 20. i 21. juna u Crnogorskom narodnom pozorištu. 


28.OKT 2009

Nototeka Crnogorskog simfo nijskog orkestra obogaćena je novim, vrijednim djelima. Austrijski ambasador u Crnoj Gori Martin Pamer poklonio je Muzičkom centru Crne Gore dvadesetak setova notnog materijala sa djelima bečkih kompozitora popularnih žanrova. U pitanju su valceri, polke, marševi: J. Lanera, oca i sina Štrausa, K. M. Zihrera, K. Komzaka, F. Far baha, R. Vagnera.


31.SEP 2009

Nakon ljetnje pauze, Crnogorski simfonijski orkestar se vratio na domaću scenu koncertima u Herceg-Novom i Nikšiću. Prvi ovogodišnji nastupi održani su u petak, 25. septembra u hercegnovskoj Dvorani Park i subotu, 26. septembra na sceni "Sceni 213" u Nikšiću sa početkom u 20 časova.

Pod upravom Radovana Papovića, orkestar je izveo uvertiru iz opere Otmica iz Saraja Volfganga Amadeusa Mocarta, Koncert za gitaru i orkestar u D-duru, Marija Kastelnuova Tedeska i Oksfordsku simfoniju Jozefa Hajdna. Ovim koncertima dirigent Papović se poslije duže pauze predstavio publici u rodnom Herceg-Novom kao i publici u Nikšiću.