Koncertna sezona 2011/2012.

Koncertne Sezone

13.JUL 2012

Magija violončela

Trg Katedrale Sv. Tripuna, 21 h

Mischa Maisky, violončelo  (Letonija, Belgija)
Sarm Kim, violina (Južna Koreja)
Ratimir Martinović, klavir (Crna Gora, Srbija)
Alexey Shatskiy, dirigent (Rusija, Crna Gora)
Crnogorski simfonijski orkestar 

                


20.JUN 2012

  U okviru turneje na sjeveru Crne Gore, članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra: Petar Garić, klarinet, Vujadin Krivokapić, violina, Tanja Bogdanović, violina i Uroš Lapčević, viola,  će prirediti pet koncerata. Prvi koncert biće održan na Žabljaku, u četvrtak, 21. juna u Dvorani centra za kulturu sa početkom u 20 časova. Naredni koncerti će biti održani: u petak, 22. juna u Plavu, u subotu 23. juna u Mojkovcu,  u ponedjeljak, 25. juna u Andrijevici i  utorak, 26. juna u Pljevljima, takođe u Dvoranama Centara za kulturu, sa početkom u 20 časova.


06.JUN 2012

Muzički centar Crne Gore je angažovao novog dirigenta Crnogorskog simfonijskog orkestra za Sezonu 2012/ 2013. Riječ je o dosadašnjem koncertmajstoru ovog orkestra i  dirigentu ansambla Crnogorski gudači, maestru Grigoriju Krasku.

Konsultacije i razgovori o angažmanu novog dirigenta Crnogorskog simfonijskog orkestra trajali su od sredine decembra 2011. godine, kada je, uz zahvalnost na njegovom dotadašnjem radu, dirigentu Alekseju Šatskom saopšteno da na isteku sezone sa njime neće biti obnovljen ugovor.

Svojim visokim umjetničkim kvalitetima, ogromnim iskustvom i odličnim poznavanjem mogućnosti Crnogorskog simfonijskog orkestra, maestro Grigorij Krasko je od prvog trenutka figurirao kao najbolje od nekoliko mogućih rješenja.


05.JUN 2012

Nakon dvije godine Crnogorski simfonijski orkestar će  ponovo nastupiti u Tivtu, u četvrtak, 7. juna sa početkom u 20 časova u Dvorani centra za kulturu.

Pod dirigentskom upravom maestra Alekseja Šatskog biće izvedene  kompozicije iz opusa dva najznačajnija kompozitora iz perioda klasicizma: Volfganga Amadeusa Mocarta  –  uvertire za opere Tako čine sve i Figarova ženidba, kao i  Simfoniju broj 7 u A-duru, Ludviga van Betovena .

Koncert u Tivtu se realizuje u saradnji sa Ministarstvom kulture i SO Tivat.


31.MAJ 2012

dirigent: Aleksej Šatski
solista: Jurij Loevskij, violončelo  

Poslednji nastup Crnogorskog simfonijskog orkestra pred podgoričkom publikom u ovoj sezoni održaće se na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u četvrtak, 31. maja sa početkom u 20 časova.


08.MAJ 2012

 U okviru mini-turneje na sjeveru Crne Gore, Crnogorski simfonijski orkestar će prirediti tri koncerta: u srijedu, 9. maja sa početkom u 19 časova  u  Dvorani centra za kulturu u Beranama, narednog dana, 10. maja sa početkom u 20 časova u Dvorani centra za kulturu u Kolašinu, u čast Republičkog takmičenja učenika muzičkih škola i u petak, 11. maja, takođe sa početkom u 20 časova u Dvorani centra za kulturu u  Bijelom Polju.


04.MAJ 2012

  U utorak, 8. maja sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti  etno diva iz Mađarske, Marta Šebešćen, jedno od najpoznatijih imena ovog žanra. Kao  jedan od UNESCO-vih umjetnika za mir, Marta Šebešćen je doprinijela zbližavanju kultura zemalja  Južne i Centralne Evrope. Poznata umjetnica koja za sobom ima stotine nastupa širom svijeta i desetine CD-a, između ostalog otpjevala je jednu od naslovnih numera - Szerelem, szerelem u filmu Engleski pacijent,  koji je dobio devet Oskara, uključujući i Oskara za muziku i učestvovala na albumu  grupe Deep Forest, koji je osvojio Gremi.


22.APR 2012

Na poslednjem, jedanaestom  koncertu, u okviru XI Međunarodnog  muzičkog  festivala  A  tempo, u nedjelju, 22. aprila sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti Crnogorski simfonijski orkestar, pod dirigentskom upravom Alekseja Šatskog. Kao solista na koncertu će nastupiti istaknuti crnogorski gitarista Miloš Karadaglić, koji za sobom već ima izuzetno uspješnu karijeru. Diplomirao je na Kraljevskoj akademiji u Londonu. 


21.APR 2012

U  subotu, 21. aprila, sa početkom u 20 časova  na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će  nastupiti zvijezda fado muzike iz Portugala -  Tereza Salgueiro, nekadašnja članica grupe Madredeuš. Fado (u prevodu sudbina) je Portugalska narodna muzika, tužna i nostalgična, a smatra se da fado izvođač nije uspiješan ukoliko publici ne izmami suze. 


20.APR 2012

  Devetog festivalskog dana na A tempu, u petak, 20. aprila, sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti hor Čarobni glasovi Bugarske. Hor je osnovan 1952. godine, a od 1988. umjetnički direktor i dirigent hora je Dora Hristova. Drugi album ovog hora osvojio je najveću američku Gremi nagradu, 1990. godine. 


18.APR 2012

Sedmog  festivalskog dana na A tempu, u srijedu, 18. aprila sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će biti priređen koncert Mladih crnogorskih pijanistkinja Amine Nikočević, Vladane Perović i Ane Vujošević. Narednog dana, u četvrtak, 19. aprila sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni CNP-a će biti priređen koncert Beogradskog kvarteta harfi u sastavu: Ljiljana NestorovskaIvana PavlovićDijana Sretenović i Milena Stanišić, koje će nastupiti sa harfistkinjom iz Švajcarske,  Natali Šatlen


12.APR 2012

 Četvrtog festivalskog dana na A tempu, u četvrtak, 12. aprila, u 20 časova, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupitiDiknu Šneberger džez trio iz Austrije...


10.APR 2012

 Drugog festivalskog dana na A TEMPU, u utorak, 10. aprila, sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti  crnogorska pijanistkinja Vedrana Kovač,  koja već duže vrijeme živi u Austriji... 


09.APR 2012

U ponedjeljak, 9. aprila sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra biće otvoren XI Međunarodni muzički festival A tempo. Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska biće izvedene kompozicije: Dvije epizode iz Rozamunde op.26 – Franca Šuberta, Koncert za violinu i orkestar  br. 5 u A-duru – Volfganga Amadeusa Mocarta  i Simfonija br. 45 u fis-molu – Franca Jozefa Hajdna.

 


09.APR 2012

 XI MEĐUNARODNI MUZIČKI  FESTIVAL A TEMPO biće održan od 9. do 22. aprila 2012. godine.


26.MAR 2012

U ponedjeljak, 26. marta sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, Crnogorski simfonijski orkestar će prirediti koncert pod upravom gostujućeg dirigenta iz Velike Britanije, Adrijana Lipera, dirigenta i umjetničkog direktora RTVE simfonijskog orkestra i hora iz  Madrida.


17.MAR 2012

U subotu, 17. marta sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, Crnogorski simfonijski orkestar prirediće koncert pod upravom gostujućeg dirigenta iz Belgije, Ronalda Colmana. Na programu će biti kompozicije: svita Peleas i Melisanda - Gabrijela Forea,   Koncert za hornu i orkestar u Es-duru -Riharda Štrausa  i Simfonija  br.7 u A-duru - Ludviga  van Betovena.

Solističku dionicu u Koncertu za hornu  i orkestar će tumačiti jedan od najvećih svjetskih majstora ovog instrumenta, hornista iz SAD-a, Vilijam Kabalero.

Muzički centar Crne Gore organizuje koncert u saradnji sa Ambasadom SAD. 


16.FEB 2012

U četvrtak, 23. februara na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova u organizaciji, Muzičkog centra Crne Gore, Crnogorskog narodnog pozorišta i Ambasade Austrije u Podgorici biće priređen humanitarni koncert pod nazivom Pozdravi iz Austrije II. Na koncertu će nastupiti Crnogorski simfonijski orkestar pod upravom gostujućeg dirigenta iz Beča Uve Tajmera.

 

  


10.FEB 2012

U petak, 10. februara sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, Crnogorski simfonijski orkestar prirediće koncert pod upravom gostujućeg dirigenta iz Austrije, Gintera Pihlera. Na programu će biti kompozicije: uvertira Seviljski berberin – Đoakina Rosinija,  Koncert za flautu i orkestar u G-duru i Simfonija br. 36 u C-duru “Linc”– Volfganga Amadeusa Mocarta.

Solističku dionicu u Koncertu za flautu  i orkestar će tumačiti flautista iz Izraela Ejal Ein-Habar, prvi flautista Izraelskog filharmonijskog orkestra.


30.JAN 2012

DIRIGENT: ALEKSEJ ŠATSKI
SOLISTA: TORLIF TEDEN, violončelo

U ponedjeljak, 30. januara sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, Crnogorski simfonijski orkestar prirediće koncert pod dirigentskom upravom maestra Alekseja Šatskog. Na programu su djela češkog kompozitora Antonjina Dvoržaka: Koncert za violončelo i orkestar u h-molu i Simfonija br. 8 u G-duru.

Solističku dionicu u Koncertu za violončelo i orkestar će tumačiti violončelista iz Švedske, Torlif  Teden, jedan od najcjenjenijih umjetnika u Skandinaviji. Koncert se realizuje u saradnji sa Ambasadom Švedske.


13.JAN 2012

   U petak, 13. januara sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, Crnogorski simfonijski orkestar prirediće prvi koncert u Novoj godini. Orkestar će nastupiti pod upravom dirigenta  Radovana Papovića,  redovnog profesora na Muzičkoj akademiji na Cetinju, koji je i tokom prethodnih sezona dirigovao crnogorskim simfoničarima.


23.DEC 2011

  Petnaestogodišnja tradicija održavanja koncerata povodom Božićnih praznika u CNP-u, nastavlja se i ove godine. U petak, 23. decembra, na Velikoj sceni  sa početkom u 20 časova ansambl Crnogorski gudači će prirediti tradicionalni  koncert povodom katoličkog Božića.


11.DEC 2011

 U utorak, 13. decembra, na sceni “Studio” Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 18 časova, biće priređena promocija novog izdanja Muzičkog centra Crne Gore, CD-a Amarilli duo.


07.DEC 2011

U četvrtak, 8. decembra, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova, Crnogorski simfonijski orkestar, koji ovih dana obilježava petogodišnjicu djelovanja, priređuje svoj novi koncert.

Na programu će biti djela ruskih autora: popularni Koncert za klavir  i  orkestar u c-molu, br.2, Sergeja Rahmanjinova, i Simfonija br.1 u g-molu,Vasilija Kalinikova.


23.NOV 2011

 U četvrtak, 24. novembra sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, Crnogorski simfonijski orkestar prirediće četvrti koncert u ovoj sezoni. Orkestar će nastupiti pod upravom dirigenta iz Beča, Elizabet Atl.

Na programu će biti djela austrijskih kompozitora iz perioda XX vijeka: Tanc Rondo -  Gotfrida fon Ajnema, Koncert za violinu i orkestar – Eriha Volfganga Korngolda i Simfonija br.2 – Tomasa Mandela.

Solističku dionicu u Koncertu za violinu i orkestar će tumačiti Nandor Sederkenji, mađarski violinista koji živi i radi u Beču.

Koncert se organizuje u saradnji Austrijske Ambasade u Podgorici i Muzičkog centra Crne Gore.


14.NOV 2011

Svoju četvrtu sezonu ansambl Crnogorski gudači će otvoriti  u srijedu, 16. novembra u 20 časova, koncertom na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Pod upravom umjetničkog rukovodioca ansambla Grigorija Kraska ansambl će izvesti djela:  Varijacije na temu Čajkovskog (Antona Arenskog), Koncert za klavir i gudače br.2 (Alfreda Šnitkea), Sanjarenje, za hornu i gudače  (Aleksandra Glazunova), kao  i popularnu Serenadu za gudače (P. I. Čajkovskog) .

Solističku dionicu u kompoziciji A. Šnitkea  će tumačiti profesor cetinjske Muzičke akademije i stalni saradnik Crnogorskih gudača pijanista,Aleksej Molčanov, dok će u djelu A. Glazunova solističku dionicu interpretirati Ana Stoisavljević, hornistkinja  Crnogorskog simfonijskog orkestra.


11.NOV 2011

U utorak, 8. novembra sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, Crnogorski simfonijski orkestar prirediće treći koncert u ovoj sezoni. Orkestar će nastupiti pod upravom jednog od najpoznatijih dirigenata na našim prostorima, gosta iz Beograda,Bojana Suđića.

 

24.OKT 2011

U okviru manifestacije Dani ruske duhovne kulture u Crnoj Gori, u ponedjeljak, 24. oktobra sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta biće priređen koncert. Pod dirigentskom upravom maestra Alekseja Šatskog u pratnji Crnogorskog simfonijskog orkestra će nastupiti solista opere Marinskog teatra, sopranistkinja  Irina Matajeva. Gost na koncertu će biti italijanski tenor Tino Favaca.


07.OKT 2011

U ponedjeljak, 10. oktobra sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, Crnogorski simfonijski orkestar će otvoriti svoju Petu koncertnu sezonu.

Na programu  će biti djela jednog od  najpoznatijih mađarskih kompozitora Franca Lista (1811-1886) čija se 200 godišnjica od rođenja obilježava ove godine.