Koncertna sezona 2012/2013.

Koncertne Sezone

22.JUL 2013

U OKVIRU LJETNJE TURNEJE ORKESTAR BEZ GRANICA (NO BORDERS ORCHESTRA) ĆE NASTUPITI:

13. Avgusta  u  Kotoru (Kotor Art Festival)
15. Avgusta - u Herceg Novom, (otvaranje Guitar Art Summer Fest - Kanli kula)
17. Avgusta - u Požarevcu
21. Avgusta -  u Ljubljani ( Festival Ljubljanja - sala Filharmonije)

 


03.JUL 2013

SUBOTA, 13. JUL 
Trg Katedrale sv. Tripuna, 21 h 
Njegoševih dvjesta 

 

Ivo POGORELIĆ, klavir 
Ivica ŠARIĆ, bas
Darinka MATIĆ-MAROVIĆ, dirigent 
Borjan CANEV, dirigent 
Crnogorski simfonijski orkestar 
Hor „Obilić” AKUD-a „Branko Krsmanović”

 

program: 

Frederik Šopen (1810-1849): Koncert za klavir i orkestar br. 2 u f-molu, op. 21 

Rajko Maksimović (1935): Testamenat vladike crnogorskog Petra Petrovića Njegoša za solo bas, mješoviti hor i orkestar 


03.JUN 2013

 U ponedjeljak, 10. juna sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, Crnogorski simfonijski orkestar prirediće poslednji koncert pred podgoričkom publikom u ovoj sezoni.

Pod upravom maestra Grigorija Kraska na repertoaru će biti djela: “Simfonija iznenađenja” br.94 u G-duru, Franca Jozefa Hajdna, scene iz baleta Apolon i muze i Pulčinela ruskog kompozitora Igora Stravinskog, kao i kompozicija savremenog azerbejdžanskog autora Iljasa Mirzajeva – Koncert za flautu i orkestar “Mevlana”.

Solističku dionicu u Koncertu za flautu i orkestar će tumačiti istaknuta turska flautistkinja Šefika Kutluer, koja je već  nastupala  sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom u Ankari, oktobra 2012. godine, u okviru trećeg Međunarodnog festivala  Susreti Istoka i Zapada.

Koncert se organizuje u saradnji sa Ambasadom Turske u Podgorici.


15.MAJ 2013

U srijedu, 29. maja sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, Crnogorski simfonijski orkestar prirediće koncert pod upravom maestra Grigorija Kraska.

Na repertoaru će biti djela jednog od najznačajnijih kompozitora u istoriji muzike Ludviga van Betovena: uvertira Fidelio, Koncert za klavir i orkestar broj 2 u B-duru i Simfonija broj 8 u F-duru. 

Solističku dionicu u Koncertu za klavir i orkestar će tumačiti proslavljeni hrvatski pijanista Vladimir Krpan. Istaknut i kao pedagog, profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Vladimir Krpan je pokretač hrvatskog  savremenog pogleda na pijanizam i osnivač hrvatskog ogranka EPTA-e (European Association of Piano Teachers) čiji je predsjednik. 

 


07.MAJ 2013

U petak, 17. maja sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, Crnogorski simfonijski orkestar prirediće koncert pod upravom gostujućeg dirigenta iz Belgije, Ronalda Colmana. Angažovan kao glavni gostujući dirigent Češkog radio simfonijskog orkestra u Pragu i profesor na Univerzitetu Karnegi melon u Pitsburgu, ovaj umjetnik  po treći put će dirigovati Crnogorskim simfoničarima. 

 


19.APR 2013

 U petak, 19. aprila sa pocetkom u 19 casova u Press Sali Crnogorskog narodnog pozorišta bice održana promocija novog izdanja Muzickog centra Crne Gore, knjige Muzicka umjetnost, akademika Dejana Despica. Na promociji ce govoriti muzikolozi dr Sonja Marinkovic i dr Branka Radovic  i Žarko Mirkovic, direktor Muzickog centra Crne Gore.

Ovogodišnji medunarodni muzicki festival bice zatvoren u subotu, 20 aprila koncertom posvecenom obilježavanju 200 godišnjice rodenja P.P.Njegoša. Na koncertu ce nastupiti Crnogorski horski ansambl, koji cine združeni horovi KUD Stanko Dragojevic i Muzicke škole Vasa Pavic iz Podgorice, hor Muzicke akademije sa Cetinja i hor  Muzicke škole Vida Matijan iz Kotora.

Ansambl od gotovo 150 pjevaca predvodice dirigenti:  Darinka Matic-Marovic, Ilija Dapcevic, Zoja Ðurovic, Aleksandra Kneževic i Mihajlo Lazarevic.

Program je sastavljen od djela savremenih autora koja su inspirisana Njegoševim stvaralaštvom: Dejana Despica, Vojina Komadine i Rajka Maksimovica, , a posebnu zanimljivost cine i premijerna izvodenja djela troje crnogorskih autora:  Žarka Mirkovica, Aleksandra Perunovica i Nine Perovic.

Kao solisti na koncertu ce nastupiti: violinista Ols Cinco,  sopran Ivana Petrovic, i violoncelista Srdan Sretenovic.


18.APR 2013

 

Step Afrika je prva profesionalna plesna grupa u svijetu koja njeguje umjetničku formu step plesa. Grupu je 1994. godine osnovao Brajan Vilijams u želji da sačuva i zaštiti ovu vrstu folklora i tradicionalnog plesa kako bi ga približili ljudima u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim krajevima svijeta. Riječ je o jedinstvenoj umjetničkoj formi u kojoj plesači koriste ruke, stopala i tijelo kako bi kreirali muziku.

U okviru balkanske turneje koja je održana 2012. godine Step Afrika je nastupila i u Crnoj Gori, Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Zagrebu. 

 


16.APR 2013

 Utorak, 16. aprila na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova, u okviru XII međunarodnog muzičkog festivala A tempo, ponovo će nastupiti Crnogorski simfonijski orkestar.

Pod upravom jednog od najpoznatijih dirigenata na našim prostorima, maestra Bojana Suđića, sa kojim orkestar ima dugogodišnju uspješnu saradnju, pored uvertire za operu Leonora, Ludviga van Betovena i Koncerta za violu i orkestar op.88 u e-molu, Maksa Bruha, nakon više od četrdeset godina u Crnoj Gori orkestar će izvesti Betovenovu Petu simfoniju u c-molu, op.67. “Simfonija sudbine” kako se često naziva, završena je i premijerno izvedena u Beču, 1808. godine. Četiri stava ove kompozicije, jedan od najznačajnijih muzičkih kritičara, Paul Beker je okarakterisao kao: “Borbu, Nadu, Očajanje i Pobjedu”.

Solističke dionice u Bruhovom Koncertu će tumačiti: crnogorski umjetnik  Ivan Vukčević, prvi violista orkestra “della Svizzera” (Lugano, Švajcarska) i Milan Reriha, prvi klarinetista Praškog klarinetskog kvarteta i profesor klarineta na Konzervatorijumu u Luganu.  


12.APR 2013

 Četvrtog festivalskog dana na  A tempu, u nedjelju, 14. aprila, sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti Crnogorski gitaristički duo. Duo je nastao 2005. godine, a čine ga dvojica istaknutih crnogorskih gitarista Goran Krivokapić iDanijel Cerović. Na repertoaru će biti kompozicije: Dušana BogdanovićaAstora Pjacole i Karla Domenikonija.

Koncertu će prethoditi promocija dva CD-a u izdanju Mzičkog centra Crne Gore: gitariste Gorana Krivokapića i Crnogorskog gitarističkog dua, koja je planirana za 19 časova u Press Sali Crnogorskog narodnog pozorišta. Na promociji će govoriti producent Vanja Lisjak i Žarko Mirković, direktor Muzičkog centra Crne Gore.

Narednog dana, u ponedjeljak, 15. aprila na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, sa početkom u 20 časova biće priređen koncert svjetski poznatog violiniste “ kralja ciganske violine”, podjednako vještog u izvođenju klasične muzike, džeza i folklornog idioma svoje domovine Mađarske, Robija Lakatoša. On će nastupiti u pratnji svog “terciste” Lasla Bonija i Gjas benda iz Subotice, koji čine: cimbalista,Mišel Kurina, kontrabasista, Ferenc Kurina, pijanista Janoš Kurina, violinista Robert Lakatoš i bubnjar Robert Ambruš.

Na koncertu će biti izvedene popularne kompozicije: Jozefa  Suha Baloga, Mišela Legranda, Robija Lakatoša, Đanga Rajnharda, Enia Morikonea…

 


10.APR 2013

 Drugog festivalskog dana na A TEMPU, u srijedu, 10. aprila, sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti čuveni Mendelson trio. Članovi trija: violista Vladimir Mendelson, klarinetista Mišel Letiek  i pijanista Andrea Rukli, predstaviće se publici u različitim formacijama, tumačeći kompozicije za: solo klarinet, violu i klavir, klarinet i klavir, kao i violu, klarinet i klavir. Na repertoaru će biti djela autora: Gabrijela Forea, Bruna Mantovanija, Edvarda Elgara, Fransisa Pulanka, Albana Berga, Nikola Paganinija, Minoru Mikija, Maksa Bruha                       

Koncert je realizovan u saradnji sa Francuskim institutom Crne Gore uz podršku Societe Generale banke.                                             

Narednog dana, u četvrtak, 11. aprila na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 časova, nastupiće crnogorski violinista Vujadin Krivokapić, docent na Muzičkoj akademiji na Cetinju i član Crnogorskog simfonijskog orkestra. On će u pratnji pijanistkinje Ane Mihaljević,profesorke klavira u muzičkoj školi Vida Matijan u Kotoru,  izvesti kompozicije:  Roberta Šumana, Johanesa Bramsa i Džona  Koriljana.

 


08.APR 2013

U ponedjeljak, 8. aprila sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra biće otvoren XII Međunarodni muzički festival A tempo.                                                                           

Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska biće izvedene kompozicije: Simfonija br.35 u D-duru, Volfganga A. Mocarta, Varijacije na rokoko temu op.33 i Orkestarska svita br. 4 “Mocartiana”, Petra Iljiča Čajkovskog.

Kao solista na koncertu će nastupiti istaknuti ruski violončelista Denis Šapovalov, koji je svjetsku slavu stekao pobjedom na XI Međunarodnom takmičenju Čajkovski.


12.MAR 2013

 Velika Scena CNP-a, Ponedeljak, 18.3.2013. 


11.MAR 2013

 

Mlada crnogorska lautistkinja Hana Alivodić predstaviće crnogorskoj publici lautu – jedan od najznačajnijih renesansnih instrumenata koji se veoma rijetko može čuti na našim prostorima, na tri koncerta tokom ovog mjeseca.

Na repertoaru će biti kompozicija autora: Karla Kohauta, Silvijusa Leopolda Vajsa, Davida Kelnera, Joakima Bernarda Hagena i Adama Falkenhagena. Uz Hanu Alivodić će nastupiti i gudački trio koj čine violinistkinje Milena Vuković  i  Vedrana Rašović i  violončelistkinja Maja Antić.

 

 


19.FEB 2013

 U četvrtak, 21. februara na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova, u organizaciji Muzičkog centra Crne Gore, Crnogorskog narodnog pozorišta i Ambasade Austrije u Podgorici, biće priređen koncert Pozdravi iz Austrije, koji se organizuje već treću sezonu. Crnogorski  simfonijski orkestar nastupiće pod upravom dobrog znanca crnogorske publike, gosta iz Beča Uve Tajmera.

Na repertoaru će biti bečkivalceri, polke, marševi, uvertire i arije iz opereta kompozitora: Jozefa LaneraJozefa Johana Štrausa MlađegFranca Supea, Karla Milokera, Karla Mihaela Cirera, Franca Lehara.  

 


05.FEB 2013

Muzička proslava 150-godišnjice Proklamacije o emancipaciji
Hor duhovne muzike Univerziteta Hauard  
(HOWARD UNIVERSITY GOSPEL CHOIR), SAD
Dirigent: Reginald A. Golden 

Ponedjeljak 11.02.
Cetinje, Kraljevsko pozorište Zetski dom, 20 h

Utorak, 12.02.
Podgorica, Crnogorsko narodno pozorište, Velika scena u 20 h

Srijeda 13.02.
Nikšic, Scena 213 u 19 h


04.FEB 2013

 Herceg Novi, Dvorana Park, subota, 9. februar 2013. u 20 časova 


24.JAN 2013

Velika scena Crnogorskog narodnog pozorišta
četvrtak, 7. februar 2013. u 20 časova 

Crnogorski simfonijski orkestar  
dirigent: Grigorij Krasko (Rusija - Crna Gora)
solista: Ilja Gringolc  (Rusija - Švajcarska)


16.JAN 2013

Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra  
Dirigent:Grigorij Krasko (Rusija - Crna Gora)
Solista: Horvat Benedek (Mađarska)
Velika scena Crnogorskog narodnog pozorista 
Četvrtak, 24.1. 2013. u 20 časova 

 U četvrtak 24. januara sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, Crnogorski simfonijski orkestar prirediće prvi koncert u Novoj godini.                                                                                                                                

Pod upravom maestra Grigorija Kraska biće izvedene kompozicije:  Svita za orkestar br.1 u C-duru i Koncert za klavir i orkestar u d-molu, baroknog kompozitora Johana Sebastijana Baha, kao i  Kamerna simfonija op.73a, jednog od najznačajnijih ruskih kompozitora XX vijeka,   Dmitrija Šostakoviča.

Solističku dionicu u Bahovom Koncertu će tumačiti mladi mađarski pijanista Horvat Benedek.

Koncert je organizovan u saradnji sa Ambasadom Mađarske u Podgorici

 

 

 


24.DEC 2012

 Koncert Beogradskog kamernog hora na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta

 Petak, 4. januar 2013. godne u 20 časova.


17.DEC 2012

Velika scena Crnogrskog narodnog pozorišta, 
petak, 21.12. 2012. u 20 časova 

Šesnaestogodišnja tradicija održavanja koncerata povodom Božićnih praznika u Crnogorskom narodnom pozorištu nastavlja se i ove godine. U petak, 21. decembra, na Velikoj sceni CNP-a sa početkom u 20 časova horski ansambli iz Crne Gore će prirediti tradicionalni koncert povodom katoličkog Božića.

 


 


06.DEC 2012

Dirigent: Grigorij Krasko (Rusija–Crna Gora) 

Solisti:
Vujadin Krivokapić,  violina  (Crna Gora)
Marija Đurđević-Ilić, flauta  (Crna Gora)
Petar Garić, klarinet   (Crna Gora)
Zoran Zakrajšek, kontrabas  (Crna Gora)

PODGORICA
Velika scena Crnogorskog narodnog pozorišta
Petak, 14. decembar  2012. u 20 časova 


26.NOV 2012

U ponedjeljak, 3. decembra sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, Crnogorski simfonijski orkestar nastupiće na  četvrtom koncertu u ovoj sezoni.

Pod dirigentskom upravom maestra Igora Simovića, profesora dirigovanja na Muzičkoj akademiji na Cetinju,  biće izvedene kompozicije: Koncert za violinu i orkestar u D-duru – Johanesa Bramsa i Simfonija u d-molu – Sezara Franka.

Solističku dionicu u Bramsovom Koncertu će tumačiti njegov sin, istaknuti crnogorski umjetnik Roman Simović koji je, pored izuzetne solističke karijere, angažovan i kao koncertmajstor Londonskog simfonijskog orkestra. 


20.NOV 2012

Nastavljajući uspješnu saradnju sa ambasadom Austrije u Podgorici, Crnogorski simfonijski orkestar nastupiće na koncertu u četvrtak, 22. novembra sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa djelima pozno-romantičarske  i savremene simfonijske muzike austrijskih kompozitora.  U tematskom pogledu ovaj koncert se nadovezuje na prošlogodišnji koncert na kojem je austrijska dirigentkinja  Elizabet Atl, koja će i na ovom koncertu predvoditi naše simfoničare, predstavila djela austrijskih kompozitora.


02.NOV 2012

Nakon veoma uspiješnog premijernog koncerta u novoj sezoni, Crnogorski simfonijski orkestar ce ponovo nastupiti u utorak, 13. novembra na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa pocetkom u 20 casova. 

Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska bice izvedena djela ruskih kompozitora: Sergeja Rahmanjinova –  Koncert za klavir i orkestar br.3 u d-molu i Petra I. Cajkovskog –  Simfonija broj 5 u e-molu. 

 

 


15.OKT 2012

 KONCERT U PODGORICI 

VELIKA SCENA CRNOGORSKOG NARODNOG POZORIŠTA 

 UTORAK, 23. OKTOBAR 2012. U 20 ČASOVA 


14.OKT 2012

 Naši simfoničari  nastupiće u glavnom gradu Turske, Ankari, u ponedjeljak, 15. oktobra,  na Trećem međunarodnom festivalu „Susret Istoka i Zapada“, u prestižnoj MEB ŠURA dvorani.

Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska na koncertu će biti izvedene kompozicije:  Muzika Sioranu – Žarka Mirkovića,  Koncert za flautu, harfu i orkestar u C-duru, KV299 – Volfganga A. Mocarta i Simfonija br.7 u A-duru – Ludviga van Betovena. U Mocartovom Koncertu solističku dionicu harfe će tumačiti Ljiljana Nestorovska, gostujuća članica Crnogorskog simfonijskog orkestra, dok će dionicu flaute interpretirati  najpoznatija turska flautistkinja Šefika Kutluer, kojoj je ovaj festival i posvećen. 


27.SEP 2012

Sala Ruske kapele
Subota, 29. septembar u 19 časova
Dirigent: Grigorij Krasko

PROGRAM:

Ivan Brkanović: Končertino za gudače
Borislav Tamindžić: Igra
Žarko Mirković: Muzika Sioranu
Petar Iljič Čajkovski: Serenada za gudače u C-duru, op. 48


20.SEP 2012

Porto Montenegro, Tivat
Zbirka pomorskog NASLJEĐA
Srijeda, 26. septembar 2012.GODINE u 20 časova