Koncertna sezona 2013/2014.

Koncertne Sezone

29.JUN 2014

Ljetnja pozornica
Nedelja, 29. jun 2014. u 21:30


10.JUN 2014

U utorak, 10. juna sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, Crnogorski simfonijski orkestarprirediće poslednji koncert pred podgoričkom publikom u ovoj sezoni.

Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska na repertoaru će biti kompozicije jednog od najznačajnijih kompozitora u istoriji muzike Ludviga van Betovena. U prvom dijelu koncerta orkestar će interpretirati Koncert za klavir i orkestar u Es-duru „Carski“, dok će u drugom dijelu biti izvedena Simfonija br. 6 u F-duru „Pastoralna“.

Solističku dionicu u Betovenovom Koncertu će tumačiti perspektivni pijanista iz Litvanije, Lukas Genjišas koji je i ranije nastupao pred podgoričkom publikom.

   


13.MAJ 2014

U utorak, 13. maja sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti Crnogorski simfonijski orkestar.       

  Pod upravom gostujućeg dirigenta iz Belgije,  Ronalda Colmana - glavnog gostujućeg dirigenta Češkog radio simfonijskog orkestra u Pragu, biće izvedene kompozicije:  uvertira za operu Figarova ženidba i Koncert za klavir i orkestar u d-molu  br. 20, KV466 – Volfganga Amadeusa Mocarta, kao i Simfonija br.3 u a-molu “Škotska” – Feliksa Mendelsona.

 

Solističku dionicu u Mocartovom Koncertu će tumačiti Rita Kinka,  istaknuta srpska pijanistkinja i profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. 

 


25.APR 2014

Nakon završnog koncerta na ovogodišnjem A tempu, Crnogorski simfonijski orkestar će ponovo nastupiti u petak, 25. aprila sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.  Ovaj koncert crnogorski simfoničari će posvetiti obilježavanju četrdesetogodišnjice od osnivanja Univerziteta Crne Gore.

Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska orkestar će premijerno izvesti poslednju, i najznačajniju Simfoniju br. 6 u h-molu „Patetičnu“,  ruskog kompozitora Petra Ilija Čajkovskog.

 


11.APR 2014

Ovogodišnji međunarodni muzički festival A tempo biće zatvoren u petak, 11. aprila  sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra.                        

Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska biće izvedene kompozicije: Koncert za klavir i orkestar br.1 u b-molu – Petra Iljiča Čajkovskog i Simfonija br.3 u Es-duru “Eroika” – Ludviga van Betovena.

Solističku dionicu u Koncertu  P.I. Čajkovskog će tumačiti umjetnik ruskog porijekla, jedan od najangažovanijih pijanista današnjice,  Konstatin Lifšic. 


10.APR 2014

  ÄŚetvrtog festivalskog dana na A temu,  u ÄŤetvrtak, 10. aprila sa poÄŤetkom u 20 ÄŤasova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta nastupiće jedan od najpoznatijih crnogorskih umjetnika i pedagoga Boris Kraljević. Pored njega, na koncertu će se predstaviti mladi crnogorski pijanisti Milena KaluÄ‘erović i Aleksandar BoĹľović.  

Koncert će poÄŤeti nastupom Aleksandra BoĹľovića, koji će interpretirati: Sonatu u C-duru – Domenika Skarlatija, Sonatu op.2 br.1 u f-molu (prvi stav) – Ludviga van Betovena iPulÄŤinelu – Sergeja Rahmanjinova. Nakon njega će nastupitiMilena KaluÄ‘erović koja će izvesti: Preludijum u fis-molu – Frederika Šopena, Baladu op.23 u g-molu i Sonatu op.35 br.2 u b - molu.  U drugom dijelu koncerta Boris Kraljević će interpretirati: Šest malih komada za klavir op.19 – Arnolda Šenberga i Sonatu u A-duru – Franca Šuberta


09.APR 2014

Trećeg festivalskog dana na A temu  u srijedu, 9. aprila sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta nastupićecrossover pijanista svjetske reputacije, Maksim Mrvica.

Albumi ovog umjetnika prodati su u preko 2 miliona primeraka u više od 57 zemalja  (sa zlatnim i platinastim tiražom u Maleziji, Kini, Indoneziji, Tajvanu).


08.APR 2014

 Drugog festivalskog dana na A tempu, u utorak, 8. aprila sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog  narodnog pozorišta će nastupiti  francuski pijanistički Duo Miša Alperin - Mihael Rudi. Od 2002. godine  duo nastupa širom svijeta, a 2005. su snimili album za Emi pod nazivom „ Dvostruki  san“.


07.APR 2014

U ponedjeljak, 7. aprila sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni crnogorskog narodnog pozorišta biće otvoren XIII Međunarodni muzički festival A tempo pod sloganom „Umjetnici i klaviri“.

Prve festivalske večeri na koncertu ću nastupiti jedan od najuspješnijih mladih pijanista današnjice,  proslavljeni makedonski umjetnik Simon Trpčeski.   

Na programu će biti kompozicije: Tri Intermeca op.117 i Hendl varijacije, Johanesa Bramsa, Plemeniti i sentimentalni valcer, Morisa Ravela, kao i Dvije novelete, Noveleta na temu Manuela de Falje, Improvizacije i Tokata, Fransisa Pulanka


25.MAR 2014

 U utorak, 25. marta u 20 časova. na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta nastupiće Crnogorski simfonijski orkestar.

Pod dirigentskom upravom jednog od najpoznatijih dirigenata na našim prostorima, maestra  Bojana Suđića, sa kojim orkestar ima dugogodišnju uspješnu saradnju,  biće izvedena  djela  ruskih kompozitora: Sergeja Prokofjeva – Koncert za violinu i orkestar broj 2 u g-molu i Aleksandra Borodina – Drugu simfoniju u h-molu koja nosi naziv “Bogatirska”.

Solističku dionicu u Koncertu za violinu i orketar će interpretirati istaknuti crnogorski umjetnik Roman Simović koji je  pored izuzetne solističke karijere angažovan i kao koncertmajstor Londonskog simfonijskog orkestra.

 


13.MAR 2014

  U četvrtak, 13. marta Crnogorski simfonijski orkestar će nastupiti na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova.

Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska biće izvedena remek-djela klasične orkestarske literature. U prvom dijelu koncerta orkestar će interpretirati poslednju i najznačajniju simfoniju iz opusa  Volfganga Amadeusa Mocarta -  Jupiter simfoniju u C-duru, dok će u drugom dijelu koncertne večeri, po prvi put u Crnoj Gori biti izvedena baletska svita Romeo i Julija, Sergeja Prokofjeva.

 


26.FEB 2014

 Nakon veoma uspiješne serije koncerata Pozdravi iz Austrije, Crnogorski simfonijski orkestar će prirediti jos dva koncerta u februaru. Prvi koncert biće održan u Podgorici, u srijedu, 26. februara na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova. Narednog dana koncert će biti u Herceg Novom,  u Dvorani Park sa početkom u 20 časova.

Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska biće izvedene kompozicije: uvertira Čarobna harfa, Franca Šuberta, Koncertantna simfonija za četiri duvačka instrumenta u Es-duru, Volfganga Amadeusa Mocarta, Koncert za marimbu i orkestar, Neja Rozaura i simfonijska poema VltavaBedžiha Smetane.

Kao solisti u Koncertantnoj simfoniji će nastupiti članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra: oboistkinja  Jarina Denisenko, klarinetista Petar Garić, hornista Igor Lazić i fagotista Mihajlo Radivojević, dok će u Koncertu za marimbu i orkestar solističku dionicu tumačiti perkusionista Crnogorskog simfonijskog orkestra Srđan Palačković. 


13.FEB 2014

 Koncert Pozdrav iz Austrije, koji se zahvaljujući uspiješnoj saradnji Muzičkog centra Crne Gore i Ambasada Austrije u Podgorici i  Sarajevu  održaće se četvrtu godinu za redom.

Pod dirigentskom upravom čuvenog maestra iz Beča Uve Tajmera, Crnogorski simfonijski orkestar će nastupiti   u četvrtak, 13. februara na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u Podgorici sa početkom u 20 časova, a narednog dana u Tivtu, u Dvorani Centra za kulturu u 19 časova. Nakon koncerata u Crnoj Gori, u saradnji sa Ambasadom Austrije u Sarajevu, isti program biće izveden u okviru međunarodnog festivala “Sarajevska zima” u Narodnom pozorištu u  Sarajevu, 15. februara.


03.FEB 2014

 U ponedjeljak, 3. februara sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, Crnogorski simfonijski orkestar će nastupiti pod upravom gostujućeg dirigenta Roberta Homena.

Pod  vođstvom maestra Homena,  dirigenta opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i profesora dirigovanja na Akademiji u Puli, biće izvedene kompozicije: uvertira za operu Figarova ženidba – Volfganga Amadeusa Mocarta, Koncert za čembalo i orkestar u c-molu – Karla Filipa Emanuela Baha i Italijanska simfonija u A-duru – Feliksa Mendelsona.

Solističku dionicu u Koncertu za čembalo i orkestar će tumačiti istaknuti umjetnik Egon Mihajlović, gost mnogih koncertnih podijuma širom Evrope.


22.JAN 2014

  Nakon kraće pauze tokom januarskih praznika,  Crnogorski simfonijski orkestar izlazi ponovo na Veliku scenu Crnogorskog narodnog pozorišta u srijedu, 22. januara u 20 časova.

Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska na koncertu će biti izvedene kompozicije: Apolon, predvodnik muza, Igora Stravinskog, Gospodin plemić, Riharda Štrausa, kao i djela – Divertimento končertante za kontrabas i orkestar, italijanskog autora Nina Rote i  "Divertimento" (C-dur), serenada br. 4, češkog kompozitora Bohuslava Martina.

Kao solista na koncertu će nastupiti poznati crnogorski kontrabasista Zoran Marković,   profesor na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, i gost brojnih koncertnih scena širom svijeta, kojem je ovo prvi nastup sa crnogorskim simfoničarima.


25.DEC 2013

U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku Božiću, u petak, 3. januara sa početkom u 20 časova, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta biće organizovan drugi Božićni koncert na kojem će nastupiti Vokalni ansambl Sv. Arhangel Mihailo iz Beograda.

Pod dirigentskom upravom Olge Milićević, na koncertu u Podgorici biće izvedena djela kompozitora: S. S. Mokranjca, G. Maksimovića, I. Ivanova, G. Davidovskog, D. Hristova, S. Rahmanjinova...

Vokalni ansambl Sv. Arhangel Mihailo su 2012. godine osnovali pjevаči i solisti mješovitog horа Rаdio-Televizije Srbije, sа ciljem njegovаnjа kamernog horskog zvukа i popularizacije djela pisаnih zа muški sаstаv.


17.DEC 2013

 Sedamnaestogodišnja  tradicija održavanja koncerata povodom Božićnih praznika u Crnogorskom narodnom pozorištu nastavlja se i ove godine.                                                   

U subotu, 21. decembra, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova mješoviti hor Vox animae (Voks anime) iz Splita će prirediti koncert povodom katoličkog Božića.

Pod dirigentskom upravom Tomislava Veršića na koncertu će biti izvedena djela iz perioda renesanse, romantizma,  tradicionalne božićne pjesme i savremene melodije. 


10.DEC 2013

U  ponedjeljak, 16. decembra sa početkom u 20 časova, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti Crnogorski simfonijski orkestar, pod dirigentskom upravom maestra Radovana Papovića. Pored poznatih djela Noć na golom brdu – Modesta Musorgskog i Slovenski marš – Petra Iljiča Čajkovskog, na programu je i crnogorska premijera Druge simfonije “Kosovska” – Redža Mulića. Izvođenjem ovog djela Crnogorski simfonijski orkestar odaje počast  istaknutom jugoslovenskom kompozitoru koji je rođen i sahranjen u Gusinju. Solističku dionicu u Mulićevoj simfoniji tumačiće mlada crnogorska pijanistkinja Vesna Đokić.

Neposredno prije početka koncerta, u 19 časova, u Press Sali CNP-a održaće se promocija novog izdanja Muzičkog centra Crne Gore, Njegoš i muzika, muzikologa dr Branke Radović. Na promociji će govoriti: autorka knjige, dr Sonja Marinković i Žarko Mirković.

 

 


02.DEC 2013

 U okviru crnogorske turneje bend The Boston Boys će nastupiti u Herceg Novom, Tivtu, Nikšiću i Podgorici. 

Prvi koncert će održati u Herceg Novom, u srijedu, 4. decembra sa početkom u 19 i 30 u Dvorani Park, a narednog dana takođe u 19 i 30 časova u Dvorani Doma kulture  u Tivtu. Džez radionica na kojoj će predavači biti članovi benda, kao i džez muzičar Ivan Marović biće održana takođe u četvrtak, 5. decembra sa početkom u 13 časova u Muzičkoj školi u Tivtu. Bend će u petak, 6. decembra nastupiti u Nikšiću u Dvorani muzičke škole Dara Čokorilo sa početkom u 19 i 30, a poslednji koncert biće održan u Podgorici, u subotu, 7. decembra na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 19 časova.

 


27.NOV 2013

U okviru evropske turneje Kineski izvođački ansambl hendikepiranih će nastupiti u Podgorici,  u srijedu, 4. decembra sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta. Ovaj  profesionalni  državni umjetnički ansambl postoji od 1987. godine i broji  46 članova. Počasni je  član UNESCO-a za mir, a međunarodna zajednica ga je nazvala "promoterom ljepote i humanizma" i "ambasadorom 600 miliona hendikepiranih ljudi svijeta”.

 


27.NOV 2013

U  četvrtak, 5. decembra sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti Crnogorski simfonijski orkestar. Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska na koncertu će biti izvedena muzika poznatih francuskih kompozitora. U prvom dijelu koncerta biće interpretirana Simfonija za gudače – Artura Honegera, dok će u drugom dijelu publika imati priliku da čuje kompozicije Kamija Sen-Sansa –  Koncert za violončelo i orkestar u a-molu i Ples smrti u g-molu.

 


12.NOV 2013

 Nakon koncerta koji je održan u Tivtu (8. novembra), Crnogorski simfonijski orkestar će u srijedu, 20. novembra nastupiti u Podgorici na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova.

Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska na koncertu će biti izvedene dvije simfonije. U prvom dijelu programa publika će moći da čuje izvođenje najpoznatije simfonije iz opusa Franca Šuberta (1797–1828) – Nedovršenu simfoniju u h-molu, a u drugom dijelu biće izvedena Sedma simfonija u A-duru, najznačajnijeg tvorca ovog žanra, Ludviga van Betovena (1770–1827).

 


30.OKT 2013

 Nakon premijernog koncerta,  kojim je u Podgorici (24. oktobra) otvorena sedma sezona Crnogorskog simfonijskog orkestra, naredni nastup crnogorskih simfoničara biće priređen u Tivtu. Koncert je planiran za petak, 8. novembar sa početkom u 20 časova u Dvorani Centra za kulturu u Tivtu.

Pod upravom maestra Grigorija Kraska biće izvedene kompozicije: Pulčinela svita, Igora Stravinskog i Karmen svita, koju je Rodion Ščedrinkomponovao inspirisan istoimenom operom Žorža Bizea.

Koncert je organizovan u saradnji Centra za kulturu Tivat i Muzičkog centra Crne Gore.

 

 


07.OKT 2013

PREMIJERNI KONCERT

OTVARANJE VII SEZONE CRNOGORSKOG SIMFONIJSKOG ORKESTRA

Četvrtak, 24. oktobar 2013. godine u 20 časova 

Velika scena Crnogorskog narodnog pozorišta


17.SEP 2013

 Nakon koncerata u Bijelom Polju i Cetinju, Crnogorski horski ansambl će nastupiti na 48. Mokranjčevim danima u Negotinu, koji se ove godine održavaju od 12. do 20. septembra. Pored navedenog, u okviru Mokranjčevih dana biće održana i promocija, najnovijeg izdanja Muzičkog centra Crne Gore, knjige Muzička umjetnost akademika Dejana Despića.  Promocija knjige  će se održati u srijedu, 18. septembra u Mokranjčevoj rodnoj kući, a na njoj će govoriti dr Sonja Marinković, dr Branka Radović i Žarko Mirković. 


12.SEP 2013

Muzički centar Crne Gore u saradnji sa Centrom za djelatnosti  kulture u Bijelom Polju i Kraljevskim pozorištem Zetski dom na Cetinju organizovao je Koncert Crnogorskog horskog ansambla posvećen obilježavanju 200 godišnjice rodjenja P.P. Njegoša.

Prvi koncert, pod nazivom Njegoševi odjeci, biće održan u petak, 13. septembra sa početkom u 20 časova u Centru za djelatnosti kulture u Bijelom Polju. Narednog dana, u subotu, 14. septembra takodje sa početkom u 20 časova ansambl će nastupiti  u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju.