Koncertna sezona 2014/2015.

Koncertne Sezone

10.JUN 2015

Na završetku svoje osme sezone, Crnogorski simfonijski orkestar će u srijedu, 10. juna sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta nastupiti posljednji put pred podgoričkom publikom. Maestro Grigorij Krasko, koji je i ove sezone, brižljivo i nadahuto vodio orkestar kroz tumačenja najznačajnijih partitura u istoriji muzike, za posljednji koncert u Podgorici odabrao je dva remek-djela klasične muzike. U prvom dijelu koncertne večeri orkestar će interpretirati jedno od najpoznatijih djela klasične violinske literature - Koncert za violinu i orkestar u e-molu, op. 64 njemačkog kompozitora Feliksa Mendelsona, koji analitičari njegovog opusa smatraju vrhuncem kompozitorove umjetnosti. Solističku dionicu će tumačiti istaknuti ruski violinista Ivan Počekin, pobjednik Trećeg međunarodnog takmičenja Paganini u Moskvi. 

U drugom dijelu koncertne večeri Crnogorski simfonijski orkestar će premijerno izvesti antologijsko djelo ruske simfonijske muzike XX vijeka - Simfoniju broj 5 u d-molu, op. 47 Dmitrija Šostakoviča. Ovo djelo predstavlja trijumf umjetničke volje i imaginacije nad staljinističkim režimom i mrakom usred kojeg je nastalo.

 

 

 


12.MAJ 2015

Crnogorski simfonijski orkestar i Miloš Karadaglić na MIT FESTU 

Kraljevsko pozorište Zetski dom, 12. maj u 20 časova

 


29.APR 2015

XIV MEĐUNARODNI MUZIČKI FESTIVAL A TEMPO BIĆE ZATVOREN SJUTRA VEČE (29.4.2015) KONCERTOM CRNOGORSKOG SIMFONIJSKOG ORKESTRA

Nakon šest koncertnih večeri na kojima su sa velikim uspjehom nastupili naši i inostrani istaknuti umjetnici, ovogodišnji Međunarodni muzički festival A tempo biće zatvoren koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra u srijedu, 29. aprila, sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.       

Pod dirigentskom upravom jednog od najpoznatijih dirigenata na našim prostorima, maestra  Bojana Suđića, sa kojim Crnogorski simfonijski orkestar ima dugogodišnju uspješnu saradnju, biće izvedena djela ruskih kompozitora: Aleksandra Skrjabina – Koncert za klavir i orkestar op. 20  u fis- molu i Nikolaja Rimskog-Korsakova – Šeherezada, simfonijska svita.

Solističku dionicu u Skrjabinovom Koncertu će tumačiti eminentni crnogorski pijanista  Ratimir Martinović


28.APR 2015

U utorak, 28. aprila, sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, će biti priređen koncert gudačkog kvarteta Energie Nove. Članovi švajcarskog kvarteta (formiranog 2008. godine), istaknuti umjetnici: Hans Liviabela, prva violina, Barbara Kjanamea, druga violina, Ivan Vukčević, viola i Feliks Fogelzang, violončelo, nastupaju na brojnim takmičenjima i festivalima širom svijeta. 

Na koncertu u okviru A tempa predstaviće se kompozicijama: Gudački kvartet br. 1 “Iz mog života” Bedžiha Smetane i Gudački kvartet op. 51, br. 1, Johanesa Bramsa.


27.APR 2015

U drugoj festivalskoj nedjelji na A tempu, u ponedjeljak, 27. aprila sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, na koncertu će nastupiti dvoje mladih pijanista - doktora umjetnosti: Neven Šobajić i Vesna Đokić. 
U prvom dijelu koncertne večeri Neven Šobajić će se festivalskoj publici predstaviti interpretacijama kompozicija: Poloneza-fantazija, Frederika Šopena i Varijacijama na Šopenovu temu, Sergeja Rahmanjinova, dok će u drugom dijelu, najperspektivnija crnogorska pijanistkinja Vesna Đokić interpretirati: Transcendentnu etidu br. 11 ”Večernje harmonije”, Sonatu fantaziju “Poslije čitanja Dantea” i Mađarsku rapsodiju br. 14, Franca Lista


24.APR 2015

Četvrtog festivalskog dana na A tempu, u petak, 24. aprila sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti CHAMBER JAM EUROPE. Članovi kamernog sastava: violinista Daniel Roulend, bandoneonista Marselo Nisinman, gitarista Alberto Mesirka, pijanistkinja Nataša Kudritskaja i kontrabasista Zoran Marković interpretiraće kompozicije najznačajnijih argentinskih autora tanga. Pored djela Muški tango, Zašto ustaješ - Marsela Nisinmana, biće izvedene kompozicije Bordel 1900, Svita anđela, Svita đavola - Astora Pjacole,  Tužni grad - Osvalda Tarantina, Avion - Pedra Date.

 


23.APR 2015

U četvrtak, 23. aprila, trećeg festivalskog dana na A tempu, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova, će nastupiti Crnogorski gitaristički duo.Istaknuti umjetnici (dua koji je formiran 2005. godine), Goran Krivokapić i Danijel Cerović nastupaju na prestižnim međunarodnim festivalima, kao i koncertima širom Evrope.  Publici na A tempu će se predstaviti interpretacijama djela: Engleska svita I -  Johana S. Baha, Mlinareva igra, Magični krug i Ritualni ples vatre - Manuela de Falje, kao i Svitom op. 150 koju je ovom duu posvetio poljski kompozitor Gerard Drozd.


22.APR 2015

U srijedu, 22. aprila, drugog festivalskog dana na A tempu će biti priređeni promocija knjige i koncert. Promocija, novog izdanja Muzičkog centra Crne Gore, knjige Crnogorske narodne pjesme autora dr Slobodona Jerkova planirana je za 19 časova u Sali CNP-a. Na promociji će pored autora knjige govoriti dr Sonja Marinković i Žarko Mirković.                                                                                                                                         

 Nakon promocije, na Velikoj sceni CNP-a sa početkom u 20 časova će nastupiti  Trio Ciprus. Članovi trija, istaknuti umjetnici: klarinetista Duško Žarković, Kžistof Vrobel, violista i Nikolas Melis, pijanista će interpretirati kompozicije: Minijature za klarinet, klavir i violu Konstatina Papageorgia, Osam komada op. 83, Maksa Bruha i Kegelštat trio za klarinet, violu i  klavir, Volfganga Amadeusa Mocarta.

 


21.APR 2015

U utorak, 21. aprila sa početkom u 20 časova koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta biće otvoren XIV Međunarodni muzički festival A TEMPO.

Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska na koncertu će uz Crnogorski simfonijski orkestar nastupiti i Akademski hor Collegium Musicum.

Na programu će, pored, Koncerta za violinu i orkestar, Bele Bartoka, sa solistkinjom Katarinom Pavlović, i Rumunske rapsodije br. 1 op. 11, Žorža Eneskua, biti premijerno izvedena djela mladih crnogorskih kompozitora Nine Perović, Ritus - u kojoj će solističku dionicu tumačiti Aleksandra Stanković, i kompozicija Aleksandra Perunovića, 1.618... – Nova muzika za gudače, udaraljke i  čelestu.


07.APR 2015
Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra biće priređen u utorak, 7. aprila na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova.
 
Pod upravom maestra Grigorija Kraska orkestar će u prvom dijelu koncerta interpretirati: Preludijum u h-molu br. 24 ( iz druge sveske Dobro temperovanog klavira, J. S. Baha) orkestriran od strane Leopolda Stokovskog i Koncert za klavir i orekstar u g-molu br. 1, Feliksa Mendelsona, dok će u drugom dijelu koncertne večeri biti izvedeno kapitalno djelo Simfonija br. 5 u c-molu, Ludviga van Betovena.
 
Solističku dionicu u Mendelsonovom Koncertu će tumačiti istaknuti srpski pijanista i pedagog Aleksandar Serdar, koji po drugi put nastupa sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom. 
 

 

 


26.MAR 2015
Novi koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra biće priređen u  četvrtak, 26. marta na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova.
 
Kao i tokom prethodnih sezona, crnogorski simfoničari će i ove godine nastupiti pod upravom gostujućeg dirigenta iz Belgije, Ronalda Colmana  - dugogodišnjeg profesora u Evropi i SAD i glavnog gostujućeg dirigenta Češkog radio simfonijskog orkestra u Pragu. Na koncertu će biti izvedena djela: Koncert za violinu i orkestar u D - duru – Johanesa Bramsa i Simfonija br. 9 u C-duru „Velika“ – Franca Šuberta.
 
Solističku dionicu u Bramsovom Koncertu će tumačiti istaknuti francuski violinista - Rafael Oleg, dobitnik zlatne medalje na takmičenju „Čajkovski“ (1986. godine) i nosilac titule „Vitez umjetnosti i književnosti“.
 
   

11.MAR 2015

Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra biće priređen u srijedu, 11. marta na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova.  

Pod upravom maestra Grigorija Kraska orkestar će interpretirati remek djela iz opusa njemačkih kompozitora Ludviga van Betovena i Riharda Vagnera. U prvom dijelu koncerta biće izvedena Betovenova Simfonija  broj 3 u Es-duru koja nosi naziv Eroika (Herojska), dok će u drugom dijelu večeri publika moći da čuje preludijum za operu Loengrin i uvertiru za operu Tanhojzer – Riharda Vagnera

 


26.FEB 2015

Zahvaljujući uspješnoj petogodišnjoj saradnji Muzičkog centra Crne Gore i Ambasade Austrije u Podgorici popularni koncert Pozdrav iz Austrije  biće priređen i ove godine  u Podgorici i Herceg Novom.

Na prvom koncertu Crnogorski simfonijski orkestar će nastupiti u četvrtak, 26. februara na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova, a  narednog dana, u Herceg Novom, u Dvorani Park takođe u 20 časova, u okviru manifestacije “Dani mimoze”.

Kao i tokom prethodnih godina i na koncertu Pozdrav iz Austrije V, Crnogorski simfonijski orkestar će nastupiti pod dirigentskom upravom čuvenog maestra iz Beča Uve Tajmera - dirigenta bečke Folks opere i Opera bal orkestra. Na programu će biti  bečki valceri, marševi, polke, uvertire i arije kompozitora: Johana Štrausa Mlađeg, Šarla Gunoa, Karla Mihaela Cirera, Roberta Štolca, Jozefa Štrusa i dr. 

Koncert će biti upotpunjen interpretacijama istaknutih umjetnika, sopranistkinje  Brigite Šimon i koncertmajstora  Nandora  Sederkenjija, koji su i tokom prethodnih godina nastupali kao solisti. 

 

 

 


13.FEB 2015

Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra biće priređen u petak, 13. februara na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova.

Pod upravom maestra Grigorija Kraska orkestar će interpretirati dva najznačajnija djela iz opusa češkog kompozitora Antonjina Dvoržaka: Koncert za violončelo i orkestar u h-molu op. 104  i  Simfoniju broj u 9 u e-molu koja nosi naziv “Iz Novoga svijeta”.

Solističku dionicu u Dvoržakovom koncertu će tumačiti istaknuta violončelistkinja Maja Bogdanović, dobitnica  spe­cijalne nagrade konkursa Rostropovič u Parizu.


29.JAN 2015

Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra biće priređen u četvrtak, 29. januara na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova.

Pod upravom maestra Grigorija Kraska orkestar će interpretirati dva remek djela muzike XX vijeka: Koncert za violinu i orkestar broj 1 u a-molu – Dmitrija Šostakoviča i Bolero – Morisa Ravela.

Solističku dionicu u Šostakovičevom Koncertu će tumačiti ruska violinistkinja Irina Krasko, koja je i tokom prethodnih sezona nastupala sa crnogorskim simfoničarima. 

  


19.JAN 2015

Prvi koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra u 2015. godini biæe prireðen u ponedjeljak, 19. januara na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa poèetkom u 20 èasova.

Pod upravom gostujuæeg dirigenta Miroslava Homena na koncertu æe biti izvedene: arije iz opera Trubadur, Travijata i Bal pod maskama – Ðuzepea Verdija, Toska i Ðani Skiki – Ðakoma Puèinija, Seviljski berberin – Ðoakina Rosinija, Karmen – Žorža Bizea, Seosko viteštvo – Pjetra Maskanjija, duet iz Lakme – Lea Delibe, dva stava iz svite Per Gint – Edvarda Griga, dva preludija iz opere Karmen iSlovenska igra broj 8, Antonjina Dvoržaka.

Kao solisti na koncertu æe nastupiti operski pjevaèi: Aleksandra Vojvodiæ-Jovovic, sopran, Diana Floršic, mecosopran, Tamara Nikeziæ, alt i Ljubodrag Begoviæ, bariton. 

  


05.JAN 2015

U susret najradosnijem prazniku Božiću, u ponedjeljak, 5. januara sa početkom u 20 časova, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta biće organizovan drugi Božićni koncert na kojem će nastupiti Mješoviti hor KUD Stanko Dragojević iz Podgorice.

Pod dirigentskom upravom Ilije Dapčevića i Zoje Đurović hor će interpretirati duhovne kompozicije autora: Stevana Stojanovića Mokranjaca – Tebe boga hvalim, Heruvimsku  pjesmu, Akatist Bogorodici i Tebe poem, Konstantina  ŠvedovaOče naš, Jakoba Arkadelta – Ave Maria, Georgija Dimitrova – Blagoslovi duše moja gospoda, Sergeja Rahmanjinova – Pridjite poklonimsja, Bogorodice djevo radujsja, Petra Iljiča Čajkovskog – Svjati Bože.

Koncert se organizuje u saradnji Muzičkog centra Crne Gore i Crnogorskog narodnog pozorišta.

 


20.DEC 2014

Osamnaestogodišnja tradicija održavanja koncerata povodom Božićnih praznika u Crnogorskom narodnom pozorištu nastavlja se i ove godine.

U susret katoličkom Božiću, u subotu 20. decembra sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti Mješoviti hor Muzičke akademije sa Cetinja.

Pod dirigentskom upravom rukovodioca hora Aleksandre Knežević na repertoaru će biti izvedene duhovne kompozicije autora: Fransisa Pulanka – Ave Verum Corpus, Bendžamina Britna – Božićne pjesme, Fransoa Kuprena – Pastorala, Volfganga Amadeusa Mocarta – Ave Verum Corpus,  Jana Sandstroma – Agnus Dei i Đoakinija Rosinija – Agnus Dei.

Koncert se organizuje u saradnji Muzičkog centra Crne Gore i Crnogorskog narodnog pozorišta.


04.DEC 2014

Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra biće priređen u četvrtak,  4. decembra na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova.

Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska biće izvedena djela italijanskih kompozitora. U prvom dijelu koncerta orkestar će interpretirati jedan od najčuvenijih ciklusa četiri Koncerta za violinu i orkestar pod nazivom Četiri godišnja doba Antonija Vivaldija, dok će u drugom dijelu publika moći da čuje  preludij za operu  Travijata  i uvertiruza operu Sicilijansko večernje kompozitora Đuzepea Verdija, kao i uvertiru za operu Viljem Tel  Đoakina Rosinija.

Solističku dionicu u Četiri godišnja doba će tumačiti istaknuti italijanski violinista Domeniko Nordio.

Koncert je organizovan u saradnji Muzičkog centra Crne Gore i Ambasade Italije u Podgorici.

 


24.NOV 2014

 U poslednjoj nedelji novembra Crnogorski simfonijski orkestar će nastupiti na koncertima u Tivtu i Podgorici. Prvi koncert biće priređen u Tivtu, u ponedjeljak, 24. novembra u Velikoj sali Centra za kulturu sa početkom u 20 časova. Narednog dana, u utorak, 25. novembra orkestar će nastupiti na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta takođe sa početkom u 20 časova.

Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska u prvom dijelu koncerta publika će moći da čuje Rusku vaskršnju uvertiru op. 36, Nikolaja Rimskog-Korsakova  i Koncert za violončelo i orkestar broj 1 u Es-duru, Dmitrija Šostakoviča, dok će u drugom dijelu biti izvedena Simfonija broj 5 u e-molu, Petra Iljiča Čajkovskog.

Kao solista na koncertima će nastupiti violončelista  Srđan Sretenović, docent na Katedri za gudačke predmete na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu koji je angažovan i kao vođa grupe violončela u Crnogorskom simfonijskom orkestru.

Koncert u Tivtu organizovan je u saradnji sa Centrom za kulturu iz Tivta u okviru manifestacije Novembarski dani kulture.


30.OKT 2014

Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra biće priređen u četvrtak, 30. oktobra  na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova.

Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska na repertoaru će biti: jedna od  najpoznatijih uvertira iz opusa Đoakina Rosinija Svraka kradljivica  nakon koje slijedi Koncert za violinu i orkestar br. 1 u D-duru, čuvenog italijanskog violiniste i kompozitora Nikola Paganinija. U drugom dijelu koncerta orkestar će izvesti “najromantičniju” Simfoniju br. 4 u B-duru Ludviga van Betovena.

Solističku dionicu u Paganinijevom Koncertu će tumačiti mađarski violinista Antal Zalai. 

  

 


25.SEP 2014

 Nakon ljetnje pauze Crnogorski simfonijski orkestar će nastupiti u Nikšiću, u četvrtak, 25. septembra  sa početkom u 20 časova na Sceni 213.