Koncertna sezona 2015/2016.

Koncertne Sezone

17.JUN 2016

Generalni sponzor Crnogorskog simfonijskog orkestra ERSTE BANKA: 

Intervju sa direktorom Muzičkog centra Crne Gore Žarkom MIrkovićem 


10.JUN 2016

Poslednji koncert u devetoj sezoni, Crnogorski simfonijski orkestar će prirediti u petak 10. juna sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta. 

U prvom dijelu koncertne večeri orkestar će interpretirati jedno od najpoznatijih djela klasične literature za violončelo iz opusa njemačkog kompozitora Roberta Šumana - Koncert za violončelo i orkestar u a-molu, op. 125. Solističku dionicu će tumačiti prvi violončelista Crnogorskog simfonijskog orkestra Dmitrij Prokofjev, dobitnik specijalne nagrade televizijskog kanala „Kultura" na međunarodnom takmičenju P. I. Čajkovski (2002). U drugom dijelu koncertne večeri Crnogorski simfonijski orkestar će premijerno izvesti antologijsko djelo simfonijske muzike - Simfoniju broj 4 u e-molu, Johanesa Bramsa.

 

 


25.MAJ 2016

Deseto jubilarno izdanje Međunarodnog takmičenja gitarista održaće se od 26. do 29. maja u Nikšiću, Podgorici i Tivtu.

Povodom   proslave   jubileja   Deset   godina   obnove   crnogorske nezavisnosti, u okviru takmičenja biće priređena tri koncerta gitaristkinje  Jelice Mijanović:

Četvrtak, 26. maj - Podgorica, Moderna galerija, 20h (u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice i KIC-om)
Petak, 27. maj - Nikšić, Muzička škola ,,Dara Čokorilo", 20h
Nedjelja, 29. maj - Tivat, Centar za kulturu, 20h 

Program koncerata pod nazivom ,,Crna Gora – Porijeklo i inspiracija”, činiće djela savremenih kompozitora koji žive u Crnoj Gori ili su porijeklom iz Crne Gore, kao i djela kompozitora iz inostranstva inspirisana crnogorskim folklorom.


11.MAJ 2016

Povodom obilježavanja desetogodišnjice obnove crnogorske nezavisnosti, Muzički centar Crne Gore u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u Beogradu, organizuje koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra u dvorani Kolarčeve zadužbine.

Pod upravom maestra Grigorija Kraska, orkestar će izvesti: uvertiru Ruslan i Ljudmila, Mihaila Ivanoviča Glinke, kompoziciju za gudače Gusle, mlade crnogorske autorke Nine Perović, Koncert za gitaru i orkestar Eitora Vilja-Lobosa i Petu simfoniju Petra Iljiča Čajkovskog.

Solista je poznati crnogorski gitarista Goran Krivokapić.

Koncert će se održati u srijedu 11.maja, sa početkom u 20 časova. 

[Detaljnije


22.APR 2016

  Nakon devet koncertnih večeri na kojima su sa velikim uspjehom nastupili naši i inostrani istaknuti umjetnici, ovogodišnji, XV Međunarodni muzički festival A tempo biće zatvoren koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra i Crnogorskog horskog ansambla u petak, 22. aprila, sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.   


21.APR 2016

 Zahvaljujući uspješnoj saradnji Muzičkog centra Crne Gore i Tha Capital Plaza  deveti koncert na XV Međunarodnom muzičkom festivalu A tempo, u četvrtak, 21. aprila sa početkom u 20 časova  biće priređen u atrijumu The Capital Plaza. Na koncertu će nastupiti Uska Kan Brass Band i Maleševske Zurle iz Makedonije.               


20.APR 2016

 Na osmom koncertu u okviru XV Međunarodnog muzičkog festivala A tempo, u srijedu, 20. aprila sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti SIGNUM kvartet saksofona iz Njemačke.


19.APR 2016

  Na sedmoj festivalskoj večeri u okviru XV Međunarodnog muzičkog festivala A tempo, u utorak, 19. aprila biće priređeni promocija i koncert u čast proslave desetogodišnjice obnavljanja crnogorske nezavisnosti.


16.APR 2016

 Četvrte festivalske večeri na A tempu, u subotu 16. aprila sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti Dubrovački simfonijski orkestar. Kao dirigent i pijanista predstaviće se istaknuti italijanski umjetnik Vitorio Brešani. Na programu će biti djela: Koriolan uvertira Ludviga van Betovena, Fantazija u C duru, op.15 „Vanderer“ i Simfonija br.4, c-mol „Tragična“ Franca Šuberta.

Naredne večeri, u nedjelju, 17. aprila, takođe sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti perkusionistički ansambl Sudar Percussion iz Hrvatske. Na repertoaru će biti kompozicije Mateja Meštrovića, Volfganga Amadeusa Mocarta, Žana Mišela Žara. 


14.APR 2016

Druge festivalske večeri na A tempu, u četvrtak, 14. aprila sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti Mješoviti hor RTS-a.

Naredne, treće festivalske večeri, u petak, 15. aprila sa početkom u 20 časova, takođe na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti Balet Albanskog narodnog pozorišta iz Tirane.


13.APR 2016

U srijedu, 13. aprila sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra, biće otvoren XV međunarodni muzički festival A tempo.

Pod upravom maestra Grigorija Kraska na repertoaru će biti remek-djela klasične muzike: Koncert za klavir i orkestar broj 2 u c-molu Sergeja Rahmanjinova i Slike sa izložbe Modesta Musorgskog (orkestracija Morisa Ravela).


22.MAR 2016

Crnogorski simfonijski orkestar će u utorak, 22. marta, prirediti koncert u Nacionalnom teatru opere i baleta Albanije u Tirani. Ovim koncertom započinje saradnja Muzičkog centra Crne Gore  i Albanske nacionalne opere čiji će baletski ansambl u aprilu gostovati u Podgorici.

 


15.MAR 2016

15. mart, Velika sala CNP-a, u 20 časova


03.MAR 2016

 U četvrtak, 3. marta sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti Crnogorski simfonijski orkestar.

Pod upravom jednog od najpoznatijih dirigenata na našim prostorima, maestra  Bojana Suđića, sa kojim Crnogorski simfonijski orkestar ima dugogodišnju uspješnu saradnju, biće izvedena djela: Koncert za violinu i orkestar u d-molu, Jana Sibelijusa i Simfonija broj 3 u F-duru Johanesa Bramsa.

Solističku dionicu u Sibelijusovom Koncertu će tumačiti istaknuti italijanski umjetnik, violinista Domeniko Nordio, koji je u prethodnoj sezoni nastupio sa našim simfoničarima.

 

23.FEB 2016

 

POZDRAVI IZ AUSTRIJE VI

Dirigent: Uve Tajmer, Austrija
Solista: Brigita Šimon, sopran,  Mađarska - Austrija
Program: uvertire, valceri, polke, marševi
Niksićko pozoriste, Niksić
* u saradnji sa Ambasadom Austrije

22.FEB 2016

 

POZDRAVI IZ AUSTRIJE VI
 
Dirigent: Uve Tajmer, Austrija
Solista: Brigita Šimon, sopran,  Mađarska - Austrija
Program: uvertire, valceri, polke, marševi
Crnogorsko narodno pozoriste, Podgorica
* u saradnji sa Ambasadom Austrije

10.FEB 2016
Crnogorski simfonijski orkestar
Dirigent: Mark Korovic, Francuska
Solista: Žan-Pol Gasparian, klavir, Francuska
Program: Kamij Sen-Sans, Žorž Bize
*u saradnji sa Francuskim Institutom za kulturu

20.OKT 2015

 * Šta bi rekli mladim ljudima da ih podstaknete da dođu i slušaju koncerte klasične muzike?

Primjetili smo da na koncertima ima puno omladine. Lijepo je vidjeti mlada lica u publici – to ohrabruje. Jer omladina je naša budućnost. A onima koji se tek spremaju da dođu u koncertnu dvoranu želim da kažem: život je toliko raznolik u svim svojim manifestacijama, i ne bi trebalo ograničavati se samo na razonodu. Proširite svoja znanja i iskustva. To će vas učiniti duhovno bogatijim i uveličati vas u vašim očima. Uostalom, složićete se, upravo intelektualni rad razlikuje čovjeka od svih živih bića. Dakle, taj dio je neophodno unaprijeđivati. Ozbiljna umjetnost i, posebno, muzika je dobra hrana za um i za srce.

 

26.SEP 2015

Nakon ljetnje pauze CRNOGORSKI SIMFONIJSKI ORKESTAR će nastupiti u Nikšiću, u subotu, 26. septembra u Sali Nikšićkog pozorišta sa početkom u 20 časova. 

Na koncertu kojim će biti otvoren jubilarni deseti  NIKŠIĆ GITAR FESTIVAL, orkestar će pod upravom dirigenta Grigorija Kraska interpretirati  kompozicije:  Simfoniju broj 8 u F-duru – Ludviga van Betovena, Koncert za gitaru i orkestar „Aranhuez“ – Hoakina Rodriga i Drugu valcer sekvencu iz Kavaljera sa ružom – Riharda Štrausa.

 Solističku dionicu u Rodrigovom Koncertu će tumačiti gitarista iz Italije, David Đovani Tomasi, pobjednik prošlogodišnjeg Nikšić gitar festivala.