Koncertna sezona 2016/2017.

Koncertne Sezone

21.JUN 2017

Crnogorski simfonijski orkestar 
Dirigent : Grigorij Krasko

TIVAT 
Gradska riva Pine, Srijeda, 21. jun 2017. u 21:30h
 

Program 

Žorž Bize: Karmen, uvertira 

Đuzepe Verdi: Travijata, uvertira 

Johanes Brams: Mađarska igra broj 5

Antonjin Dvoržak: Simfonija broj 8, G-dur, op.88, III stav

Antonjin Dvoržak: Slovenska igra broj 1 

Pjetro Maskanji: Intermeco iz Kavalerije Rustikana 

Petar Iljič Čajkovski: Uspavana ljepotica, valcer 

Franc fon Supe: Laka konjica, uvertira 


10.JUN 2017

 Na poziv francuskog dirigenta crnogorskog porijekla Marka Korovića, sa kojim je nastupao već dva puta pred domaćom publikom, Crnogorski simfonijski orkestar će uskoro nastupiti u Parizu. 

U katedrali St. Roš (Église Saint Roch), monumentalnoj kasnobaroknoj građevini u centru Pariza, koja prima 800 posjetilaca, u subotu 10. juna 2017, crnogorski simfoničari će zajedno sa poznatim horom O Trente iz Pariza, pod upravom maestra Korovića, interpretirati jedno od remek djela muzičke baštine, Rekvijem Volfganga Amadeusa Mocarta.

Prvo predstavljanje našeg orkestra francuskoj publici u potpunosti će finansirati organizatori koncerta, a podršku će pružiti Ministarstvo kulture i Ambasada Crne Gore u Francuskoj.


29.MAJ 2017

Nakon veoma uspješnog koncerta u Beogradu koji je organizovan povodom Dana nezavisnosti Crne Gore, Crnogorski simfonijski orkestar će naredni koncert prirediti na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u ponedjeljak, 29. maja sa početkom u 20 časova.

Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska na repertoaru će biti kompozicije Petra Iljiča Čajkovskog: Orkestarska svita broj 4, op.61 „Mocartijana“, Varijacije na rokoko temu u A-duru, op.33 (originalna verzija) i Simfonija broj 2 u c-molu, op.17.

Solističku dionicu u Varijacijama će tumačiti prvi violončelista Crnogorskog simfonijskog orkestra Dmitrij Prokofjev, dobitnik specijalne nagrade televizijskog kanala „Kultura" na međunarodnom takmičenju P. I. Čajkovski (2002). 


21.MAJ 2017

Povodom obilježavanja 21. maja, Dana nezavisnosti Crne Gore, Muzički centar Crne Gore u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u Beogradu, organizuje koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra u dvorani Kolarčeve zadužbine.

Pod upravom maestra Grigorija Kraska, orkestar će izvesti: Koncert broj 1 u C-duru Ludviga van Betovena i Simfoniju broj 8 u G-duru Antonjina Dvoržaka.

Kao solista na koncertu će nastupiti istaknuti crnogorski pijanista  Ratimir Martinović.

Koncert će se održati u četvrtak, 18.maja, sa početkom u 20 časova.
 
 

25.APR 2017

Dani Poljske muzike u Crnoj Gori biće upriličeni koncertima u Nikšiću i na Cetinju. Na prvom koncertu koji će biti priređen u utorak 25. aprila sa početkom u 19 časova u Sali Muzičke škole „Dara Čokorilo” u Nikšiću nastupiće istaknuta poljska pijanistkinja Ana Mjernik. Nakon toga, u četvrtak, 27. aprila, sa početkom u 20 časova u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju će biti priređen drugi koncert na kojem će nastupiti Crnogorski simfonijski orkestar pod upravom poljskog dirigenta Bartoša Žurakovskog. Na koncertu će biti izvedena djela F. Šopena, I. J. Paderevskog, K. Šimanovskog, a kao solista uz orkestar će nastupiti Ana Mjernik.

Koncerti će biti realizovani u saradnji Muzičkog centra Crne Gore, Kraljevskog pozorišta, Zetski dom, Ministarstva kulture Poljske i Asocijacije “Piano Classic“.

 
  

12.APR 2017

Nakon sedam festivalskih večeri, ovogodišnji, XVI A tempo se završava koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra i Crnogorskog horskog ansambla, u srijedu, 12. aprila, sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.       

Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska biće premijerno izveden Rekvijem Đuzepea Verdija. Kao solisti na koncertu će nastupiti renomirani umjetnici: sopranistkinja Snežana Savičić-Sekulić, mecosopran Iva Mrvoš-Anokić, tenor Domagoj Dorotić i bas Ivica Šarić.                      

Crnogorski horski ansambl su pripremile istaknute crnogorske profesorke i dirigentkinje  Aleksandra Knežević (Hor Muzičke akademije Cetinje) i Zoja Đurović (Hor Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“), kao i dirigentkinja Ana Ćosović asistentkinja Darinke Matić-Marović (Hor Obilić AKUD „Branko Krsmanović iz Beograda“).

Prije početka koncerta u  Press sali CNP-a sa početkom u 18 časova Muzički centar Crne Gore u okviru međunarodnog projekta Music Up Close Network organizuje „Razgovore pred koncert“ (Pre-Music Talk) na temu Rekvijem Đuzepe Verdija. Predavač će biti mr Jelena Jovanović-Nikolić, muzikološkinja.


10.APR 2017

 Sedmog festivalskog dana na A tempu, u ponedjeljak, 10. aprila u press sali Crnogorskog narodnog pozorišta, sa početkom u 19 časova biće priređena promocija knjiga novih izdanja Muzičkog centra Crne Gore: Zbornika narodnih pjesama po pjevanju Hamdije Šahinpašića autora Miodraga A. Vasiljevića i  zbirke kompozicija za gitaru Crna Gora - Porijeklo i inspiracija koju je priredila mr Jelica Mijanović.

Zborniku narodnih pjesama po pjevanju Hamdije Šahinpašića  će govoriti dr Ivana Drobni i dr Sanja Radinović, dok će mr Vanja Vukčević i mr Jelica Mijanović predstaviti knjigu Crna Gora - Porijeklo i inspiracija. 

 


08.APR 2017

 Šestog festivalskog dana na A tempu, u nedjelju, 9. aprila sa početkom u 20 časova, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti vokalni kvartet IngeniuM. Kvartet je dio  mješovitog sastava kojeg čini šest mladih umjetnika iz Slovenije. Prvi put su se predstavili u jesen 2009. godine i od tada nastupaju na brojnim koncertima i festivalima u Sloveniji i širom Evrope.  Godine 2014. su dobili nagradu publike i specijalnu nagradu za najbolji „a kapela“ sastav na takmičenju u Lajpcigu, dok je u januaru 2015. IngeniuM ansambl dobio Zlatni amblem za izuzetna dostignuća u vokalnoj muzici od strane Državnog fonda Slovenije za kulturne aktivnosti.

Članovi kvarteta: Domen Anžlovar,  Jan Kuhar,  Blaž Strmole i  Matjaž Strmole interpretiraće žanrovski raznolik program sačinjen od duhovnih, popularnih pa do narodnih kompozicija


08.APR 2017

 Petog festivalskog dana na A tempu, u subotu, 8. aprila sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti Ansambl Zagrebački solisti.

Ansambl je osnovan 1953. godine u okviru Radio Zagreba, pod umjetničkim vođstvom violončeliste Antonija Janigra, a tokom više od šest decenija održali su preko 3.500 koncerata na svim kontinentima. Od 2012. godine nastupaju sa čuvenim violinistom Sretenom Krstićem, njihovim koncertmajstorom (a ujedno i koncertmajstorom Minhenske filharmonije).

Na programu će biti djela: Divertimento u D-duru, K136/125a i Koncert za klavir i orkestar u A-duru, K488 Volfganga Amadeusa Mocarta, kaoi Serenada za gudače u C-duru Petra Ilijča Čajkovskog.

Solističku dionicu u Mocartovom Koncertu će tumačiti perspektivni pijanista Aljoša Jurnić, pobjednik prestižnog pijanističkog takmičenja Robert Šuman, finalista 17. Međunarodnog pijanističkog takmičenja F. Šopen i dobitnik svih vodećih nagrada za mlade muzičare u Hrvatskoj.


07.APR 2017

Četvrtog festivalskog dana na A tempu, u petak, 7. aprila sa početkom u 20 časova u Atrijumu Kapital plaze će nastupiti Big Bend RTS-a i Stjepko Gut. Od osnivanja 1948. godine bend je dobio brojne nagrade i priznanja (značajna je Prva nagrada na džez festivalu u Žuan Le Penu, 1960. godine) i nastupao na prestižnim festivalima širom svijeta.        

Kompozitor, aranžer, dirigent, muzički pedagog, trubač i džez muzičar Stjepko Gut od 1984. godine predaje na Akademiji za džez u Gracu, a 2001. godine osnovao je Balkan džez centar u Beogradu.

Naziv koncerta u Podgorici je Omaž Klarku Teriju - legendi trube i džez muzike, pioniru bi-bapa, muzičaru koji je promovisao fliglhornu kao novi instrument u džezu, kompozitoru i  solisti na trubi koji je svirao u orkestrima Kaunt Bejzija i Djuka Elingtona, najznačajnijim big bendovima XX vijeka.
 
Muzički centar Crne Gore i Kapital plaza su organizovali koncert uz podršku M:tela.
 

06.APR 2017

Trećeg festivalskog dana na A tempu, u četvrtak, 6. aprila sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti NARODNI ORKESTAR BUGARSKOG NACIONALNOG RADIJA. Formiran 1952. godine sa idejom očuvanja bugarske folklorne muzike orkestar su od osnivanja predvodili najznačajniji bugarski dirigenti. Poznat je i kao „orkestar solista“, kompozitora i virtuoza, jednom riječju najreprezentativnijih bugarskih muzičara.

Pod dirigentskom upravom maestra Dimitrija Hristova, koji predvodi orkestar od 2011. godine, na repertoaru će biti tradicionalne bugarske kompozicije: Ćustendilsko horo, Horo koncert za tri kavala, Folklorne varijacije, Balkanska igra, Gajde, Šopska igra i dr.

 


05.APR 2017

 Drugog festivalskog dana na A tempu, u srijedu, 5. aprila sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti ansambl CHAMBER JAM. 

Istaknuti umjetnici: violinistkinja Priya Mitchell​, violista Vladimir Mendelson, čelista Dejvid Koen, kontrabasista Zoran Markovic​ i pijanistkinja Nino Gvetadze​ će izvesti djela kompozitora: Manuela de Falje „Pantomima“ i „Ples i ritualna igra vatre“ iz Ljubav čarobnice, Bele Bartoka Rumunske igre i Franca Šuberta Klavirski kvintet u A-duru, D667 „Pastrmka“.

Uz CHAMBER JAM kao gosti na koncertu će nastupiti članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra, violinisti Marko Radonic​ i Katarina Pavlović​.


04.APR 2017

U utorak, 4. aprila sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra, biće otvoren XVI međunarodni muzički festival A tempo. 


Pod upravom maestra Grigorija Kraska na repertoaru će biti djela: Orkestarska svita broj 3 u G-duru Petra Iljiča Čajkovskog, koja od premijernog izvođenja u Sankt Peterburgu (24. januara 1885.) ne gubi na popularnosti i remek-djelo muzike XX vijeka Žar-ptica (svita iz 1919. godine) Igora Stravinskog.

 

 


26.JAN 2017

Dirigent: Mark Korović
Solista: Denis Šapovalov (violončelo)


18.JAN 2017

Dirigent: Ronald Colman
Solistkinja: Nataša Veljković (klavir)

 


04.OKT 2016

 Koncertom u Nikšićkom pozorištu, u utorak, 4. oktobra sa početkom u 21 čas Crnogorski simfonijski orkestar otvoriće XI Nikšić Gitar festival.

Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska orkestar će interpretirati: Koncert za gitaru i orkestar, W501 brazilskog kompozitora Eitora Vilje-Lobosa i Simfoniju broj 2 u c-molu, op.17, ruskog kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog.

Solističku dionicu u Koncertu za gitaru i orkestar će tumačiti pobjednik ovogodišnjeg Međunarodnog takmičenja gitarista – Montenegro 2016, ukrajinski gitarista Marko Topči. 

 


21.SEP 2016

Predvođen maestrom Grigorijem Kraskom, Crnogorski simfonijski orkestar će u srijedu, 21. septembra sa početkom u 21 čas, na Trgu nezavisnosti u Podgorici, održati koncert pod nazivom KLASIKA NA TRGU.

Koncert se realizuje u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, u saradnji sa Glavnim gradom i Sekretarijatom za kulturu i sport Podgorice.

Rezervacija mjesta nije potrebna, budući da je koncert otvorenog tipa.

U prilogu možete pogledati koncertni program.